Africký projekt, který je jediným svého druhu u nás, k nám letos zavítá už popatnácté. A stejně jako v předchozích letech nese podtitul Všichni jsme Afričani. Pořadatelé tak chtějí poukázat na to, že všichni jsme lidé se stejnými kořeny, podobnými problémy a že si navzájem můžeme porozumět.

Afrika není jen exotická

Co vlastně iniciovalo vznik tohoto festivalu? Fakt, že mnozí Afriku vnímají pouze jako exotický kontinent, či zemi plnou hladu, válek a nemocí. Skutečnost je však jiná. Afrika mimo jiné nabízí i skvělou uměleckou tvorbu, ať už to je tvorba hudební či divadlo, které od 80. let minulého století zažívají obrovský rozkvět a afričtí tvůrci jsou v západní Evropě, USA i Kanadě označováni za autory třetího tisíciletí.

Cíl festivalu je tudíž jasný. Chce seznamovat naši veřejnost s moderní africkou kulturou, chce ukázat, že tu je prostor pro novou uměleckou energii, chce rozvíjet zejména u mladé generace vstřícnost vnímání světa a citlivost vůči cizincům a menšinám.

Program pro celou rodinu

Co letošní ročník návštěvníkům nabídne? Úvodní den – 18. květen – slibuje na náměstí Václava Havla program pro celou rodinu. Návštěvníci se můžou například zaposlouchat do afrických rytmů bubeníků Papise Nyassi a Mohameda Camary, své boky rozvlní orientální tanečnice Sahar, tajit dech se vám bude během ohňového rituálu Gilsona Santany, milovníci módy jistě ocení přehlídku značky SYIA, děti pak výtvarnou dílničku vedenou afrikanistkou a výtvarnicí Janou Jirouškovou.

Host z Beninu

V dalších dnech pak do naší země zavítá například dramatik z Beninu Sedjro Giovanni Houansou, loňský vítěz prestižní dramatické soutěže rádia RFI. 21. května povede na FF UK seminář na téma Současné divadlo v Beninu, ještě týž den pak bude v Knihovně Václava Havla se zájemci debatovat nad svou vítěznou hrou Nothing´s land, kterou ve scénickém čtení v českém překladu představí Gabriela Pyšná, Tomáš Milostný, Jakub Georgiev, Jan Vejražka a Sára Jan Märcová.

Ikona malijského divadla a filmu

Do Prahy přijede i slavný herec a komik Habib Dembélé, ikona malijského divadla a filmu. V Divadle Archa vystoupí 22. května v divadelně-hudebním představení Skvělý osud Amadou Hampâté Bâ. Hra je poctou významnému autorovi a mysliteli z Mali, který v roce 1960 na zasedání UNECO vyřkl větu: „Když v Africe zemře stařec, je to, jako když vyhoří knihovna.“ Od té doby jsou tahle slova často uváděna v různých interpretacích.

To ale není zdaleka vše, co festival Tvůrčí Afrika nabídne. I další program slibuje skvělé zážitky. Letošní ročník pak vyvrcholí multižánrovou oslavou Dne Afriky v Kampusu Hybernská.