Jak vzniklo toto společné dílo? Tak, že dvacet studentů kurzu tvůrčího psaní pro pokročilé ve věku 23 až 75 let pod vedením lektora Reného Nekudy se vydali po zcela neznámé cestě a pokusili se o povídkový román. Ano, je to možné. A to navzdory tomu, že ze začátku to bylo pro všechny zúčastněné nepředstavitelné. Nakonec se jejich sen splnil.

Jedno téma a čtyři postavy

Společným námětem knihy se stalo „morální dilema“. Žádné celospolečenské téma, ale zajímavé problémy jednotlivce, který se musí rozhodnout pro jedno ze dvou řešení.

Dvaceti různými povídkami se proplétají čtyři postavy, čímž vznikla zajímavá kombinace hlavních hrdinů knihy. Jsou jimi mladá malířka bez motivace Běla, táta od čtyř dětí a houslista bez angažmá Jeroným, průvodce Martin - milovník motocyklů a devítiletá Pepi, která žije s otcem a babičkou. Všichni si řeší malé, velké, těžké i jednoduché problémy. Svým úsudkem a jednáním ovlivňují nadcházející události všedních dní, spoutaní pouze možností svobodné volby.

Příběhy jsou vzájemně propleteny jednotlivými osudy postav v jedinečný celek a zároveň každá z povídek je ucelená a funguje samostatně.

Skautský institut

Autorské čtení se bude konat ve Skautském institutu, což je organizace, která se zabývá skautským vzděláváním, historií skautského hnutí a jeho přiblížením veřejnosti. Funguje od roku 2005 jako zvláštní organizační jednotka Junáka. Sídlí v historickém objektu domu U Minuty na Staroměstském náměstí.

Přijďte si poslechnout do příjemného prostředí, které je jako stvořené pro setkávání, ukázky povídkového románu od autorů, z kterých se během psaní knihy stala bezva parta přátel.

 

Více na www.skautskyinstitut.cz