Pražský komorní balet je největší český nezávislý profesionální taneční soubor. Jeho počátky sahají do roku 1964, kdy Luboš Ogoun, Pavel Šmok a Vladimír Vašut založili původní Studio Balet Praha. Na něj navázal v roce 1975 choreograf Pavel Šmok, který založil Pražský komorní balet.

Soubor, jehož činnost podporuje hlavní město Praha, znamenal velký zlom ve vývoji tehdy ještě československého baletu. Na repertoáru byly zejména choreografie Pavla Šmoka, s tanečníky pracovali i další slavní choreografové jako P. Zuska,. J. Kylián, L. Vaculík anebo J. Kodet.

Úspěchy u nás i v cizině

Během více než čtyřicetileté úspěšné činnosti a umělecké tvorby soubor prošel cílevědomým a úspěšným vývojem a stal se významným reprezentantem tanečního umění České republiky a hlavního města Prahy v zahraničí (Izrael, Libanon, Indie, Čína, Austrálie, Kuba, Tchaj-wan, Německo, Lucembursko, Thajsko, Gruzie, Bosna a Hercegovina, Jižní Korea, Polsko). Získal řadu významných ocenění včetně několika cen Thálie.

Balet pro nejmenší diváky

Krom tvorby pro dospělé se Pražský komorní balet věnuje i výchově nejmladší divácké generace. Například inscenací Kdo je na světě nejmocnější?, kterou soubor představí v Městské knihovně. Baletní pohádka vznikla na hudbu Bohuslava Martinů, inspirovaly ji také obrazy Vladimíra Houdka. Původní jednoaktový balet Bohuslava Martinů nastudovala Hana Polanská Turečková.

Kombinace akrobacie a gymnastiky

Děj této taneční pohádky se odehrává v potrhlé cirkusové rodině, ve které rodiče pro svou dceru hledají toho nejmocnějšího ženicha na světě. Choreografie Hany Polanské Turečkové kombinuje akrobatické i gymnastické prvky a taneční formy cizích kultur.

Představení je určeno pro děti od 4 do 11 let. Jde o unikátní příležitosti, jak ratolesti prostřednictvím hravého představení seznámit s jednou z významných osobností české moderní hudby 20. století, jakou Martinů byl.

 

Podívejte se na webové stránky: www.prazskykomornibalet.cz