Andrej Sannikov se narodil 8. března 1954 v Minsku, tehdejší běloruské SSR. V roce 1977 absolvoval Minskou státní lingvistickou univerzitu a v roce 1989 Diplomatickou akademii Ministerstva zahraničních věcí SSSR v Moskvě.

Působil krom jiného v OSN, v roce 1995 byl jmenován prezidentem Alexandrem Lukašenkem na pozici náměstka ministra zahraničních věcí Běloruska. V této pozici se nezdržel dlouho, před referendem o složení zbrojení v listopadu 1996 podal demisi na protest proti politice prezidenta Alexandra Lukašenka.

Příběh jedné totality

Následně se Sannikov stal mezinárodním koordinátorem neformální občanské iniciativy Chartyja 97, která je součástí národního výkonného výboru (opoziční stínové vlády). Dne 24. ledna 2008 spolu s Mikalajem Statkevičem, Viktarem Ivaškevičem, Michailem Maryničem vytvořil celostátní sociální kampaň Evropské Bělorusko, jejímž cílem je zajistit nezávislost Běloruska o jeho přistoupení k Evropské unii.

V roce 2010 kandidoval na prezidenta. Podle oficiálních výsledků získal 156 419 hlasů, což bylo 2,43 % z celkového počtu sečtených hlasů a nejvíce ze všech kandidátů, s výjimkou vítěze voleb -  Alexandra Lukašenka. Volby byly podle všeho zmanipulovány. Na následné demonstraci v Minsku byl Sannikov brutálně zbit a zatčen spolu s jeho manželkou. Oba byli převezeni k vyšetřovatelům běloruské KGB.

14. května 2011 jej soud v Minsku odsoudil na pobyt na dobu pěti let v trestaneckém táboře v režimu pro „organizování masových nepokojů“ v podvečer 19. prosince 2010. O rok později byl předčasně propuštěn. A 26. října 2012 oznámil, že hledá politický azyl ve Velké Británii.

Příběh Andreje Sannikova i česky

Ze Sannikova osudu mrazí - jde ale o příběh, který je třeba vyprávět. Jeho knižní autobiografie Můj příběh, která u nás nedávno vyšla, se soustředí především na jeho odpor proti Alexandru Lukašenkovi.

U příležitosti uvedení knihy na český trh se v Knihovně Václava Havla uskuteční debata o situaci v Bělorusku. Vystoupí Andrej Sannikov, Jáchym Topol, René Levinský a Michal Hrubý. Na saxofon zahraje Vratislav Brabenec. Z běloruštiny tlumočí Kryścina Šyjanok.