Návštěvníci se můžou těšit na tradiční velký open air koncert, noční prohlídku kláštera, charitativní Prostřený stůl na náměstí, řadu vernisáží, hudebních vystoupení, autorských čtení, degustací a prohlídek. Novinkou bude několik prohlídkových tras po okolí a jindy uzavřených prostorách nebo pořady pro děti.

Několik prohlídek

Odpolední a noční prohlídka dominikánského kláštera v Jilské ulici patří již k Betlémské kulturní noci několikátým rokem, další prohlídky se letos uskuteční poprvé: Národní památkový ústav připravil komentovanou prohlídku jednoho ze svých nových sídel v Liliové ulici (rekonstrukce domu U Voříkovských) a ve spolupráci s Policií ČR a Prague City Tourism se uskuteční hned několik prohlídek strážní věže z opevnění Prahy v Bartolomějské 4 a okolí Betlémského náměstí.

Swing, harmonika i blues na Betlémském náměstí

Zajímavý je i hudební program. K tradičnímu charitativnímu Prostřenému stolu uprostřed náměstí zahraje swingová kapela Kočky mají pré a pražský harmonikář. V koncertní galerii Art Space ve starém sklepení v Řetězové ulici vystoupí organic choir Krásné zpěvačky pod vedením Kateřiny Sodomkové a za doprovodu kytaristy Vladimíra Hájka. 

Letošní hlavní open airový koncert ve dvorním traktu mezi Betlémskou kaplí a Galerií Jaroslava Fragnera bude patřit kapelám Nauzea Orchestra a WWW Neurobeat. V Champagnerii se návštěvníci mohou těšit na koncert komorní hudby, v Blues sklepu na bluesový koncert Filipa Zoubka „One Man Show“ a jeho hosta Jaromíra Hůlu. V Zázemí vystoupí pražská pop-rocková skupina DIVE.

Keramika, architektura, fotografie

Vernisážovou trasu mohou návštěvníci započít v Jilské v Galerii U Prstenu (výstava již 27. ročníku Mezinárodního sympozia keramiky Bechyně), pokračovat na náměstí v Galerii U Betlémské kaple (obrazy Lubomíra Typlta), dále v protější Galerii Jaroslava Fragnera (Bienále experimentální architektury #3: Zaha Hadid Architects) a nakonec se vypravit až do Stříbrné, do Galerie Fotografic (fotografie Dity Pepe, spolu s DJ Filipem z Radia 1). K aktuální výstavě Příběh Tibetu v Náprstkově muzeu provede zájemce přímo autorka výstavy Helena Heroldová.

Literatura, čtení a filmové lahůdky

Literární trasa je v tomto ročníku nebývale silně zastoupena. Náprstkovo muzeum jako doprovodný program výstavy připravilo povídání o životě tibetských mnichů v Tibetu i exilu s gešem Ješe Gawou (jedním ze životopisců Jeho Svatosti dalajlámy). Na autorská čtení se mohou návštěvníci vypravit do Original Coffee (Lukáš Csicsely), do Donuterie a za zhudebněnými povídkami do Café Kampus.

Filmovou Betlémskou kulturní noc si užijí fanoušci Davida Lynche v Kině Ponrepo, kde bude v rámci cyklu Midnight Movies uvedeno Twin Peaks: Fire Walk with Me. Kavárna Ponrepa se promění na jeden večer v Double R Diner, kde si bude možné objednat zatraceně dobrý kafe, palačinky se šunkou a javorovým sirupem nebo koktejl Agent Cooper.

Děti mohou jít spát později

Pro děti je letos připraven pořad v Náprstkově muzeu o Strašidlech a tajemných silách spojený s návštěvou historického interiéru knihovny a časově navazující pohádky s kytarou podle Leonarda da Vinci v historickém sklepním prostoru Art Space v Řetězové ulici.

Akce má podporu hlavního města Prahy.

 

Podívejte se na facebookové stránky akce