Letos se v rámci programu představí nejen tradiční bubeníci Sletu bubeníků, ale také inscenace Vojna na motivy E. F. Buriana anebo výstava vítězného návrhu architektonické soutěže na revitalizaci nádraží Praha Bubny.

Ulice neulice

Součástí letošního ročníku akce bude i „pojmenování ulice v neprostoru města“. O co jde? Místopisná komise pražského magistrátu hledá vhodnou ulici pro jméno Sira Nicholase Wintona. Je více než jisté, že v budoucnu povede v těsné blízkosti Památníku ticha spojnice mezi Veletržní a Bubenskou. Tedy nová významná tepna, která spojí město s městem napříč stávajícím kolejištěm, tj. trasou, po které odjížděli rodiče dětí z Wintonových kindertransportů.

Pravidla místopisu metropole neumožňují pojmenovat ulici dříve, než je oficiálně vyznačena v mapách. Proto bude dne 16. října vedle nádraží vztyčen výtvarně zpracovaný uličník.

Stanice Bubny vysílá

Připomenutí výročí prvního pražského transportu zahájí prostřednictvím Českého rozhlasu Plus hodinový přímý přenos veřejné diskuse z nádražní haly Stanice Bubny. V éteru se objeví 16. 10. v 16:10. Její název "Není pravda, že to nejhorší se už stalo" je jedním z významných hesel scénáře budoucí expozice Památníku ticha.

Moderovat bude Jan Bumba. Hosté jsou pozváni na místo paměti ke zhodnocení, jak se dnes v naší zemi chováme k odkazu historických událostí, k vlastní identitě. Diskuze se zúčastní například Václav Bělohradský anebo Helena Třeštíková.

Akci ukončí bubeníci

Zakončením akce bude koncert nazvaný Slet bubeníků. Letos s podtitulem Dark side of the Groove. Jen jednou do roka se sejde parta bubeníků, aby nadchla publikum každého věku a vyznání. Každý rok jiná sestava, každý rok vytvoření nových kompozic. Kromě bicích, bubnů, perkusí, hlasů a zvuků se letos do sestavy dostal i neobvyklý hudební bicí nástroj: cymbál.

 

Podívejte se na webové stránky: www.bubny.org