Buchty a loutky je nezávislé alternativní loutkové divadlo, hrající pro děti i dospělé. Originální loutkový soubor vznikl v roce 1991, kdy ho v Chebu založili absolventi loutkářské katedry DAMU. Dnes mají „buchťáci“ za sebou přes 60 divadelních premiér pro dospělé i děti, loutkové a animované filmy a klipy, mnoho jednorázových projektů v oblasti netradičního divadla, hudby, výtvarného umění, filmu a jejich prolínání.

Buchty, loutky a humor

Buchty a loutky, to jsou Marek Bečka, Vítek Brukner, Zuzana Bruknerová, Radek Beran, Lukáš Valiska, Kateřina Schwarzová, Daniel Schenk a David Kovrzek. Jejich divadelní poetika je neopakovatelná hlavně díky specifickému humoru a používání starých i nových loutek a různého harampádí.

Doma jsou u Švandů

V současné době Buchty a loutky hrají pravidelně jako stálý host ve Studiu Švandova divadla na Smíchově, kde mají i své malé zázemí. Jsou však stále na cestě. Soubor za léta svého působení hrál na celé řadě festivalů u nás i ve světě a získal mnoho ocenění.

Loutkáři v zahradě

Kromě smíchovského divadla hrávají Buchty a loutky také v nedaleké zahradě Kinských. Letos tu loutkáře potkáte 21. září. Dětem představí dva tituly - Norskou pohádku, která vychází z lidového vyprávění z 19. století o tom, kterak rodiče chtiví bohatství vydají svou dceru medvědovi, co ale samozřejmě není medvěd, ale zakletý mladík. Druhým titulem je pak oblíbená taškařice pro nejmenší Neposlušná kůzlátka.

Vyrobte si loutku anebo letadélko

V sobotu zahraje ratolestem také Divadlo B, JABADA anebo Loutky bez hranic a přichystán je také doprovodný program v podobě dílen. Na výběr bude výroba malých loutek, letadýlek, dřevěných hraček, dílna psaní.

Dále v zahradě naleznete Loutkový koutek, Koutek her a Čtenářský koutek, nebo výměnný bazárek hraček a knížek.

Akce pro děti a jejich dospělé je pořádána ve spolupráci s Národním muzeem a Švandovým divadlem.