Jde o nostalgický projekt – představuje ztracenou generaci českých tanečníků. Z důvodu politické situace před rokem 1989 v ČR  totiž téměř nenarazíme na zkušené tanečníky starší generace. Sám autor, choreograf Karel Vaněk, již mnoho let žije a působí v Německu, a přestože v České republice pravidelně hostuje, Nostalgiáda je jeho prvním v Česku realizovaným projektem po 26 letech.

Mezi Německem a Českem

Karel Vaněk se narodil v Litvínově, studoval nejprve matematiku na Karlově univerzitě a teprve během studií se začal aktivně věnovat modernímu tanci. Působil v Laterně Magice, spolu se svou partnerkou Evou Černou zakládal skupinu New Prague Dancers.

Od 90. let žije a pracuje v Německu. Během evropského divadelního festivalu „Euro-scene-Leipzig 97“ byla inscenace Vaňka a Černé Applegames oslavována jako „nejpřesvědčivější festivalový zážitek“. Představení Happy Hour bylo vybráno jako jedna z nejlepších produkcí v Německu na Tanzplattform Deutschland 2002 v Lipsku.

V současné době pracuje Karel Vaněk jako programový ředitel pro tanec v kulturním centru Brotfabrik Bonn a vyučuje taneční divadlo na Alanus Hochschule v Bonnu – Alfteru. Jeho partnerka Eva Černá zemřela po dlouhé těžké nemoci v červnu 2008.

Propojení dvou světů v Altě

V inscenaci, která vzniká v koprodukci se Studiem ALTA, se choreograf vrací do Česka a  symbolicky propojuje tanečnice starší generace, s nimiž kdysi spolupracoval – Slovenku Annu Sedláčkovou a Češku Moniku Rebcovou, které bude navíc doprovázet německý tanečník Olaf Reinecke. Ve Studiu ALTA proběhnou pouze tři reprízy, nenechte si je ujít.