Flamenko je patrně nejznámějším španělským hudebním a tanečním projevem. Za svůj původ vděčí Andalusii, připisován je však romskému etniku -  název odkazuje k „flamencos“, jak také někdy bývali španělsky nazýváni právě Romové. Do historie vstoupil tento tanec v 18. století.

Festival připomene legendárního zpěváka

Ve 20. století ho pak zpopularizovali umělci jako kytarista Paco de Lucía, zpěvák Camarón de la Isla, režisér Carlos Saura svými filmy s flamenkovou tématikou (Krvavá svatba, Carmen, Salomé) či tanečník Antonio Gades.

Od úmrtí legendy flamenkového zpěvu Camaróna de la Isla letos uplyne 25 let – a proto je letošní oslava v Praze, která je díky bohatému programu třídenní, věnována právě jemu. Pražané shlédnou vystoupení jeho následovníka – Duquendeho (speciální host koncertu kapely Remedios), biografický film s Óscarem Jaenadou v hlavní roli (za ztvárnění Camarona získal cenu Goya za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli) a vyslechnou si přednášku o této výjmečné osobnosti, která formovala novodobé flamenko.

Nejen tanec a zpěv, ale i jídlo

Na festivalu vystoupí také další zahraniční hosté – granadská tanečnice La Moneta, fúzi flamenka a perské hudby představí Shahab Tolouie Quartet (Iran, CZ),  přijedou i slovenští mistři flamenka. Připraveny jsou i workshopy se španělskými lektory, besedy pro školy i veřejnost, projekce filmů, výstava tanečních fotografií, kurz španělské gastronomie, flamenkový bazar a velká závěrečná flamenková fiesta.