Vyprávění o Krabatovi vychází ze staré lužickosrbské legendy (Lužičtí Srbové jsou západoslovanský národ žijící na dnešním území Německa, dříve patřili k českému království). Její kořeny ale možná sahají až do Indie, kde se legendy o mladém učni černého mága objevují také.

Nejslavnější je Zemanův film

V moderní podobě příběh o Krabatovi sepsal a upravil spisovatel Ottfried Preussler, autor známé Malé čarodějnice. V Německu s ním měl velký úspěch, a tak následovaly překlady do dalších jazyků.

V roce 1977 uvedl u nás animovanou verzi příběhu Karel Zeman, a to pod titulem Čarodějův učeň, což je jeden z nejlepších českých filmů všech dob - a rozhodně jeden z nejstrašidelnějších.

Hra o moci a lásce

Krabatův příběh vypráví o fascinaci mladého chlapce temnými silami. Jde o příběh všech mladých lidí, kteří se do osidel nějaké moci zapletli. Z nich vede jediná cesta, cesta pevné vůle, opravdového přátelství a zázraku lásky...

V Paláci Akropolis ho odehraje Taneční studio Light - dětské studio pod vedením Lenky Tretiagové, ve spolupráci s profesionálními umělci. Zpracování tématu rozebírající touhy je vedeno spíše náznakově skrze pohybové divadlo na základech literární předlohy, vypráví o jednom tajuplném mlýně, síle lásky, chlapeckém dospívání a hledání vzoru.

Děti hrají spolu s profesionály

Lenka Tretiagová se ve své režii snaží cíleně rozptýlit hranici mezi dětskými interprety a dospělými profesionály (např. Eliška Kašparová, Vojta Švejda, Ondřej Lipovský atd.). Samozřejmou a tradiční součástí jejích děl je silná interakce s dětským publikem (představení je určeno též pro školy), která dostává děti „zvenku“ nenásilnou formou na jeviště a tím jim dopřává zážitek, který si z jiných divadelních představení odnesou jen těžko.