Patnáct mladých divadelníků ve věku 10 až 17 let připravilo s režisérkou Tamarou Pomoriški divadelní představení, jehož scénář vznikl na základě setkání dětí s pamětníky. Silné vyznění představení podtrhne také skutečnost, že v něm hrají děti ve stejném věku, v němž byli sami pamětníci, když do jejich života zasáhla druhá světová válka – Asaf Auerbach byl jedenáctiletý, Zuzaně Marešové bylo sedm let, Marii Vítovcové třináct, Rudolfu Roubíčkovi šestnáct, Evě Benešové tři roky, Jiřímu Pavlu Kafkovi patnáct let.

Výjimečný zážitek

„Představení Paměť jsme my je výjimečné tím, že jeho scénář vytvořila režisérka na základě doslovných reakcí dětí na setkání s pamětníky holokaustu. To, že je inspirováno nejen dětskou reflexí hrůz druhé světové války, ale je jimi i vytvářeno, umožní divákům bez rozdílu nahlédnout skrze dětskou pravdivost a nevinnost banalitu na rasové či politické nenávisti v historii, ale i v současnosti,” říká k představení koordinátorka mezinárodního projektu Josefína Formanová.

Šestice osudů, které spojuje nádraží

Šest příběhů holokaustu ze sbírky Paměť národa děti odehrají v neděli 27. ledna od 19 hodin v centrální hale Masarykova nádraží. Proč právě toto místo? Všichni pamětníci se totiž v době války ocitli na nádraží, odkud putovali vlaky od svých rodin do neznáma – do cizích zemí, k cizím rodinám, do koncentračních táborů. Repríza představení se bude konat na tomtéž místě ve čtvrtek 31. ledna od 19 hodin.

Hraje se po celém světě

Projekt vznikl díky spolupráci neziskové organizace Post Bellum a Stanice techniků Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy s nizozemskou organizací Theater Na de Dam. Ta přibližuje události druhé světové války formou divadelních představení dětí a mládeže od roku 2010, aby pomohla nejmladší generaci pochopit holokaust. Podobná představení, která připomenou Mezinárodní den památky obětí holokaustu, se konají ve stejný den – 27. ledna 2019 i v Budapešti, Berlíně, Kodani, Amsterodamu a dalších městech.