„Tematicky se bude letošní Bazaar věnovat hrozbám a nezodpovězeným otázkám uvnitř člověka i ve společnosti: Od potlačených vnitřních pocitů až k velkým společenským změnám ohrožujícím svobodu lidí uvnitř i vně evropského regionu,“ říká dramaturg festivalu Ewan McLaren. Diváci se podle něj mohou těšit na pět intenzivních dnů plných vynalézavých i odvážných inscenací.

Slavní Maďaři prvně v Praze

Bazaar Festival 2019 odstartuje maďarská inscenace Grace v podání mezinárodně uznávaného souboru Hodworks, který v Praze uvidíme vůbec poprvé. Jeho vůdčí osobnost, choreografka Adrienn Hód, inscenuje zpověď čtyř nezvedených a nadmíru upřímných postav, které ukazují své nahé a surové osobní příběhy jako přesně vystavěné taneční situace.

Adrienn Hód se svým souborem Hodworks, který se skládá z malého jádra tanečníků na volné noze, sbírá domácí i zahraniční ocenění, třikrát obhájila místo v evropské taneční síti Aerowaves a za svá díla několikrát získala Cenu Rudolfa Lábana a Cenu Zoltan Imreho.

Libanonka Kholoud Yassine

Na programu letošního festivalu je také host z Blízkého Východu - sólová performance libanonské tanečnice Khouloud Yassine Hrdinové, ve které Yassine sleduje cestu vzestupu a pádu, cestu k moci a mocenská gesta.

Khouloud Yassine je choreografka, tanečnice a herečka, studovala také v Paříži a působila v různých souborech. V roce 2012 se představila se svou první sólo performancí nazvanou Le silence de l’abandon, kterou zahrála také na několika zahraničních festivalech. Její poslední představení, Heroes, mělo premiéru v divadle Al Madina v Bejrútu v únoru 2017.

Tématu moci a diktatury se týká také představení Opojení a zlost německého souboru Ligna, které festival uzavírá. Němci v tomto drsném interaktivním projektu nechají na divácích, jak s tématem fašismu a touhy po moci naloží.

Vznikající divadlo

Diváci uvidí také dva projekty, které byly v minulých letech na festivalu uvedeny jako work in progress: PLI Viktora Černinského a Wonderful World mezinárodního uskupení Collective B. Letošní rozezkoušená představení na tradičním sobotním Bazaaru zastoupí work in progress excentrického performera a hudebníka Ivo Dimcheva a performance I-Cure.

Krom představení i workshopy

Letos podruhé uvede Bazaar také čtyřdenní workshop pro umělce, publikum i další zájemce na téma poskytování a přijímání zpětné vazby, vedený Bushem Hartshornem. Ten představí základní principy nenásilné komunikace a neurolingvistického programování, které lze aplikovat na mnohé osobní i profesionální případy.

Uskuteční se také workshop maďarské choreografky Adrienn Hód. Workshopy jsou určeny pro divadelní profesionály.