Pro svou první premiéru sezóny 2019/2020 si soubor připravil adaptaci Magnesií Literou oceněnou novelu Josefa Pánka Láska v době globálních klimatických změn. Diváci tuhle hru poprvé viděli 25. 9. v rámci festivalu …příští vlna/next wave…, během něhož režisér Ondřej Štefaňák obdržel poctu Objev roku. Inscenace vypráví o globální vesnici zvané Země, o vykořeněnosti dnešního člověka a vyzdvihuje téma nejen mužského narcismu.

Mužská inscenace na začátek sezóny

Trojice herců představuje vypravěče příběhu v jiném životním období – jeden zastupuje dospívajícího cestovatele, druhý protivného zaměstnance Akademie věd, třetí vědce na konferenci na konci světa; vykořeněně se cítí každý jeden z nich.

„Tvůrčí tým jsme sestavili z mužů,” vysvětluje režisér Ondřej Štefaňák a popisuje svou „pánskou“ inscenaci. „Pátráme po zdrojích ryze mužské melancholie a zlomeného šovinismu jednadvacátého století, pokud něco takového jako skutečný muž ještě existuje a zda něco takového vůbec někdy existovalo.”

Dámská jízda v MeetFactory

Jde také o jedinou inscenaci sezóny, za kterou stojí muž – režisér. Režie čtyř z pěti nových her divadla MeetFactory se totiž ujmou ženy.

Další chystaný titul - Finnmark - nastuduje Jana Preková a bude vycházet z autorského textu Matěje Samce. Apolena Vanišová pak na duben 2020 připraví Morbidnost, konečné stádium, inscenaci, která volně vychází z díla u nás poměrně často uváděného Španěla Carlose Be a která tematizuje trh s dětmi. Následující inscenací bude Serotonin kontroverzního francouzského spisovatele Michela Houellebecqa, který ve světové premiéře zrežíruje Natália Deáková.

Literární senzace z Norska

Na závěr sezóny se Petra Tejnorová, která se v MeetFactory představí poprvé, chopí Mého boje, norské literární senzace Karla Ove Knausgarda. Jde o 3500stránkový opus, o němž autor prohlásil, že ho musel buď napsat, anebo se zabít. Divadelní adaptace vychází hlavně z druhé části prvního dílu hexalogie, ve které se Knausgard vyrovnává se smrtí a pohřbem svého otce.

Pozor, derniéra

Vedle plánovaných premiér v sezóně 2019 – 2020 se v divadle MeetFactory nadále uvádí Judith Hermann: Počátek veškeré lásky, Irvine Welsh: Pohlavní životy siamských dvojčat, Sara Baume: Jasno lepo podstín zhyna, Petra Hůlová: Strážci občanského dobra 2, Aluminiová královna a Shooting Up.

Inscenace Jasno lepo podstín zhyna, Strážci občanského dobra 2 a Počátek veškeré lásky čekají v nejbližší době derniéry.