Cyklus nazvaný Mistři animace má jasný cíl: přinést na plátno kina nejvýraznější počiny světové animované tvorby. A to od věhlasných kultovek přes osobitá autorská díla až po generační ikony. A nenechte se zmást, rozhodně nejde o cyklus zaměřený pouze na dětského diváka!

14. ledna se tak můžete těšit na Švankmajerův surrealistický fantasy snímek z roku 1988 Něco z Alenky, zfilmovaný na motivy románu Alenka v říši divů od anglického spisovatele Lewise Carrolla.

Alenka Švankmajera celosvětově proslavila

Tato nejslavnější dětská kniha se dočkala mnoha filmových zpracování, a to v podobě animovaných i hraných filmů, či televizních seriálů. U nás příběh o holčičce, která se vydá do světa za zrcadlem, převedl na plátno před jednadvaceti lety právě Jan Švankmajer, pro nějž byl snímek Něco z Alenky prvním celovečerním filmem.

A právě tento počin českého režiséra celosvětově proslavil, dokonce byl oceněn Mezinárodní asociací animovaného filmu jako nejlepší celovečerní film. Švankmajer se tak stal pojmem v oblasti experimentální a nekomerční animace.

Vzpomínka na dětství

Snímek Něco z Alenky je autorovou vzpomínkou na dětství a zároveň pokusem evokovat prožitek dětství i v divácích. Švankmajer originálním způsobem mísí realitu se snem, který je hlavním tématem filmu. Je však vymezený pouze stěnami dětského pokoje a figurují v něm jen přítomné předměty.

V Alenčině snu proto není nic, co by neznala. Ať to jsou školní potřeby, hračky, šití, koláčky ke svačině… Všechno však ve snu dostává nový význam, mnohdy až strašidelný. Oživlé předměty prostě žijí způsobem, které by od nich nikdo nečekal. Možná právě proto je snímek Něco z Alenky označován jako jeden z nejvýznamnějších surrealistických filmů všech dob!