Režií dvoudílného dramatu Tonyho Kushnera se divákům Městských divadel pražských poprvé představí nový umělecký šéf Michal Dočekal. A vybral si opravdu slavný kousek. Podle mnohých kritiků jsou Andělé v Americe vůbec nejdůležitější americkou hrou konce 20. století. Svědčí o tom i to, že se tento titul o lásce, smrti a AIDS téměř třicet let od své premiéry nepřestává vracet na přední světové scény.

Slavná hra i seriál

Tony Kushner rozvrhl Anděly v Americe do dvou dílů, jež nazval Milénium se blíží (1991) a Perestrojka (1992). Světovou premiéru měla hra v USA, proslulost jí však zajistily hlavně inscenace londýnského Royal National Theatre v režii Declana Donnellana a scénografii Nicka Ormeroda (1992 a 1993).

Poté hra získala nejvýznamnější americká divadelní ocenění: ceny Tony 1993 a 1994, Pulitzerovu cenu za drama 1993. Kushner sám pak dílo přepracoval do scénáře televizní minisérie společnosti HBO, ta získala 11 cen Emmy a 5 Zlatých glóbů (včetně těch pro Al Pacina a Meryl Streepovou za herecké výkony v hlavních rolích).

Hra sice vypovídá o 80. letech, nejde ale o žádnou vykopávku. Poslední nastudování na Broadwayi v roce 2018 bylo nominováno dokonce v 11 kategoriích divadelních cen Tony.

Česká premiéra po třiceti letech

České premiéry se toto dílo o životě několika Newyorčanů za doby vrcholící vlny AIDS dočká až v Městských divadlech pražských. „I když se nejedná o nejnovější text, je i po třiceti letech od napsání stále v něčem ohromně současný. I my se nacházíme ve stavu, kdy je svět rozdělený, kdy jedna skupina lidí nechápe a nerozumí tomu, co oceňuje ta druhá. Hra je zasazená do druhé půlky 80. let, do éry reaganismu, tedy konzervativního nacionalismu, který může v lecčems připomínat současnou situaci v USA s prezidentem Trumpem,“ popisuje režisér Michal Dočekal.  

Hra podle něj má několik rovin, jedna se týká privátních vztahů, nejenom homosexuálních, ale vztahů manželských, mileneckých, rodičovských. Zároveň je přítomná také rovina společensko-politická a ještě metafyzická, kterou představují andělé.

Jeden večer, osm herců

Dvoudílné drama v Městských divadlech pražských uvedou v jednom večeru. Kushner napsal hru pro osm herců, kteří vedle ústředních postav ztvárňují i mnohé vedlejší. V Praze si v ní zahrají Ondřej Pavelka, Martin Donutil, Beáta Kaňoková, Viktor Dvořák, Tomáš Havlínek, Eva Salzmannová, Filip Březina a Evellyn Pacoláková.