Letní festival Antická Štvanice letos překvapivě nepřináší inscenaci některého z antických klasiků, ale inscenaci složenou ze dvou her současných ženských dramatiček: Konec Faidry od irské autorky Mariny Carr a Prosebnice, které napsala Anna Saavedra speciálně pro tuto příležitost. Obě se antikou samozřejmě inspirovaly.

Faidra

Marina Carr si vybrala tragédii Faidra - a s irským citem ve svém zpracování propojuje mystickou linku tajemných zvířecích monster a děsivého světa mrtvých s cynickým obrazem panovnické rodiny, která navenek působí naprosto idylickým dojmem. Pod povrchem vztahu Faidry a Thésea to ale vře.

Titulní roli Faidry si zahraje Tereza Vilišová, herečka Národního divadla, jejího manžela, vládce Thesea, ztvární Václav Vašák. Vedle nich se objeví i další herci spjatí s Divadlem LETÍ: Dana Poláková, Natália Drabiščáková, Hedvika Řezáčová, Tomáš Kobr, Dušan Sitek a další.

Prosebnice

Aischylovými Prosebnicemi, které tvoří druhou linii večera, se pak inspirovala Anna Saavedra, která už dříve pro Divadlo LETÍ napsala hru Olga (Horrory z Hrádečku), za kterou obdržela Cenu divadelní kritiky. Zpracovává příběh válečných uprchlic, které přicházejí Thésea, Faidřina manžela, žádat o azyl.

Tato linie je v podstatě variací na antický chór, představí se v něm například Anděla Blažková, Michaela Foitová, Nataša Mikulová anebo Milada Vyhnálková.

Štvanice jako Kréta

Hrát se bude venku, v těsné blízkosti Vily Štvanice. „Ostrov Štvanice je v kontextu Prahy unikátním prostorem. Je to zvláštní oáza obklopená ruchem velkoměsta. Diváci Antické Štvanice se tak letos ocitnou na Krétě, izolovaném ostrově, kde mrtví ožívají a živí umírají,“ říká dramaturgyně Marie Špalová.

„Inscenace dvou děl současných autorek i díky monumentální hudbě Ivana Achera a výpravě pánů Stojčevského a Vítka umožní dokonale prožít tragédii antických rozměrů, která je ale bohužel stále velmi současná. Zážitkem, a to nejen pro diváky, bude jistě také zapojení samotné řeky Vltavy,“ dodává Marie Špalová.

Divadlo LETÍ a Tygr v tísni, v jejichž koprodukci projekt režisérky Martiny Schlegelové vzniká, nabídnou unikátní zážitek inscenace Konec Faidry/Prosebnice přesně osmkrát.