Od 9. do 20. září se ostrov Štvanice stane dějištěm nesmrtelného příběhu, který bude zasazen do jedinečných přírodních kulis ostrova. Tentokrát, po loňské Oresteie, tvůrci sáhli po příběhu pěvce Orfea a divadelní spolek Tygr v tísni pro jeho zpracování oslovil režiséra Jana Nebeského a dramaturga Martina Hýču. Ti se inspirovali příběhem, který vypráví Ovidius ve svých Proměnách, výrazně ho však modernizovali.

Orfeus jako rocková hvězda

Orfeus je podle dramaturga Martina Hýči básník, zpěvák, umělec, který to má takzvaně od „boha“. Jeho cesta do podsvětí je dvojlomná: Je zpupně odvážná, člověk ji může brát i jako projev arogance, výraz přesvědčení, že pro něho pravidla života a smrti neplatí. Na druhou stranu je takové cesty skutečně schopen, což ve výsledku potvrzuje jeho výlučné nadání. Ale jakkoli se jeho zpěv rovná zpěvu bohů, on sám bohem není a musí se nakonec zákonům světa podřídit jako kdokoliv jiný.

To je příběh, který máme denně na očích v nejrůznějších podobách, v nejrůznějších variantách a stupních. Naše mediální realita podle tvůrců přetéká příběhy nových a nových Orfeů, geniálních umělců, kteří tančí na hranici života a smrti a dříve nebo později se zřítí do propasti.

David Prachař coby Orfeus

V hlavních rolích inscenace, která se odehrává venku, na celém ostrově Štvanice, se objeví David Prachař nebo Saša Rašilov, Lucie Trmíková a Václav Kuneš a jeho taneční skupina 420PEOPLE. Diváci se mohou těšit nejen na nadčasové zpracování antického tématu ve zcela netradičním pojetí, ale i na doprovodný program, kde se seznámí jak s tvůrci, tak i s inscenačním záměrem.

 

Podívejte se na webové stránky: www.antickastvanice.cz