Za 25 let se v Arše odehrálo 4 629 představení a navštívilo ji bezmála milion diváků. Původně sice byla profilována jako divadelní scéna pro alternativní žánry, postupně se z ní ale stalo kulturní centrum, které kromě divadla nabízí také hudbu a další projekty.

Jak to začalo?

Okamžikem, kdy slavný americký hudebník John Cale a japonský tanečník Min Tanaka vstoupili na scénu Divadla Archa, aby jej společně zasvětili soudobému umění. Pro české diváky to tehdy bylo zásadní neobvyklé setkání, které změnilo tvář českého divadla.

Takových setkání se od té doby událo v Arše hodně. Archou prošly stovky umělců a stovky tisíc diváků.

Proměnlivost ve vínku

„Archa byla od samého počátku koncipována jako proměnlivý prostor a neustále se proměňuje také dramaturgicky. Pětadvacetiletou historii Archy nechápeme jako důvod ke vzpomínkám, ale jako závazek do budoucnosti,“ komentuje oslavy zakladatel a ředitel divadla Ondřej Hrab.

Oslavy půlkulatého jubilea se chystají na 7. června, mezi gratulanty budou Petr Nikl, Jan Burian ml. a Jára Hrdlička, kteří pro věrné fanoušky chystají multimediální instalace. Kromě toho se na výroční sezonu připravuje ještě několik kulturních lahůdek - a každá je jiná, což přesně zapadá do pestré dramaturgické koncepce prostoru.

Berlín, Londýn, Praha

Například 9. června diváci uvidí unikátní vystoupení berlínského multimediálního performera Roberta Henkeho, který krom Prahy vystupoval i v londýnské Tate Modern, pařížském Centre Pompidou.

Další část oslav se chystá na podzim. A připomenou, že právě Archa je místem, kde byla poprvé odehrána kultovní inscenace La Putyka souboru Cirk La Putyka, která se na místo činu v říjnu po deseti letech vrátí. 18. a 19. října v divadle vyvrcholí pětidenní festival, který oživí tvorbu E. F. Buriana.

Slavná jména v Arše

A jaké bylo čtvrtstoletí této unikátní scény? Plné hvězd a skvělých zážitků. Zprostředkovala je jména jako režisér Robert Wilson, divadelní soubory Royal Shakespeare Company nebo DV8 či muzikanti jako Philip Glass, Patti Smith, White Strpes, The Tiger Lillies nebo John Cale. Jedno ze svých posledních vystoupení zde měl také americký básník Allen Ginsberg i hudebník Lou Reed. Od roku 2010 také Archa pravidelně hostí Mezinárodní festival dokumentárního divadla Akcent.

Hvězdy také z Čech

Divadlo také rádo hostí domácí umělce a soubory jako je Divadlo Husa na provázku, VOSTO5, Jaroslav Dušek a Divadlo Vizita, Igor Malijevský a Jaroslav Rudiš, Thomas&Ruhller, Krepsko a další.

Tato scéna sice nemá vlastní soubor, ale vznikají zde vlastní inscenace pod vedením známých režisérů Petra Nikla, Jiřího Havelky anebo souboru VerTeDance. Projekty mladých umělců jsou rozvíjeny pod záštitou Archa.lab a v rámci jeho rezidencí. Tímto programem prošla za 10 let jeho existence řada dnes známých jmen – například SKUTR, VerTeDance, Rosťa Novák, Spielraum Kollektiv a další.

Archa ani po 25 letech neztrácí dech. Důkazem může být pozvání zdejšího představení Obyčejní lidé na světový divadelní festival v Avignonu. Je to po sedmnácti letech poprvé, co je v hlavním programu festivalu české divadlo. 

 

Divadlo Archa je každoročně podporováno grantem hl. m. Prahy.