Filmasia promítá filmy, které se výrazně zapsaly do povědomí diváků na světových festivalech a v kinech po celém světě, a do běžné distribuce u nás nemají mnohdy šanci se dostat. V české premiéře festival v minulých ročnících uvedl filmy tvůrců jako Park Chan-wook, Kim Ki-duk, Hou Hsiao-hsien, Johnnie To, Wong Kar-wai, Tsai Ming-liang, Takashi Miike, Bong Joon-ho a mnoha dalších.

Výročí Hongkongu

Letošní ročník festivalu Filmasia oslaví posledních dvacet let hongkongské kinematografie. Diváci se mohou těšit nejen na deset významných filmů v kolekci Hvězdy Hongkongu, ale i na spoustu inspirativních hostů. Režiséři Derek Kwok a Clement Cheng přivezou svůj snímek Chrabří bojovníci, spolu s představitelem hlavní role Teddym Robinem snímek uvedou. A také v pátek zrealizují společnou masterclass.

V druhé polovině festivalu proběhne na FAMU seminář o hongkongském filmu pod taktovkou světové kapacity na asijskou kinematografii, filmového kritika a výkonného ředitele Hongkongského filmového festivalu Rogera Garcii. Závěrečný film Made in Hong Kong doplní v kině Ponrepo masterclass producenta filmu Daniela Yu.

Filmy i z Jižní Koreje

Festival se ale nebude věnovat jen hongkongskému filmu. Další jeho část je věnována filmové produkci Jižní Koreje. K vidění bude i nejvýdělečnější film  letošního roku v Jižní Koreji Taxikář ze Soulu. Děj snímku se odehrává v květnu roku 1980. A na motivy skutečných událostí vypráví o cestě soulského taxikáře a německého reportéra zmapovat studentské povstání a následný masakr civilistů v Kwangdžu. Film bude reprezentovat Jižní Koreu v kategorii Nejlepší cizojazyčný film na letošních Oscarech.

Korejskou část zakončí vizuálně velkolepý Útěk z Hašimy. Příběh o útěku Japonci vykořisťovaných korejských horníků navštívil v první den uvedení v jeho domovině rekordní milion diváků.