Jako každý rok i letos festival Be2Can divákům naservíruje to nejlepší, co nabídly tři nejdůležitější mezinárodní filmové festivaly. Můžete si být proto jisti, že během této týdenní akce pražská kina Lucerna, Evald, Atlas a Pilotů promítnou filmy, u kterých rozhodně zívat nebudete!

Do Zlodějů promítl režisér své zkušenosti z dětství

Letošní přehlídku 3. října zahájí držitel zlaté Palmy, drama Zloději od japonského režiséra Hirokazu Koreedy. Tento snímek vypráví o skupině lidí za hranou zákona, kteří žijí společně na okraji společnosti jako třígenerační rodina. Příběh začíná v okamžiku, kdy se ujmou holčičky zanedbávané vlastními rodiči.

Režisér dává ve snímku divákovi prostor pro odpověď na otázku, co vlastně dělá rodinu rodinou. „V případě tohoto filmu mě zajímalo, jestli lze vystavět rodinnou vazbu zcela mimo pokrevní svazky. Takže jsem zvolil pár, muže a ženu, kteří chtějí být otcem a matkou, ale ve skutečnosti nemají děti. Tak si je nějak opatří. Jak funguje taková rodina? To byla výchozí otázka filmu,“ uvedl Hirokazu Koreedy s tím, že do dramatu promítl i svou zkušenost z dětství.

Inspirace reálným životem kurdských žen

Další festivalovou premiérou je snímek Girls of the Sun. Jde o počin francouzské režisérky Evy Husson, která se při psaní scénáře inspirovala reálným životem kurdských žen, jež zajali stoupenci Islámského státu. Poté, co se jim podařilo ze zajetí utéct, se přidaly ke kurdským milicím.

V hlavních rolích excelují íránská herečka Golshifteh Farahani a Francouzka Emmanuelle Bercot, která si za herecký výkon ve filmu Můj král odnesla v roce 2015 z Cannes nejvyšší ocenění.

Novinka od držitele Oscara

Další film, který v sekci Premiéry můžete během Be2Can mimo jiné vidět, je třeba i Soumrak, jehož režisérem je László Nemes. Právě jeho debut – válečné drama Saulův syn, které mělo premiéru před třemi lety, vzbudil mimořádný rozruch. Snímek se stal naprostou senzací a získal mimo jiné Velkou cenu poroty v Cannes i Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Svou novinku – Soumrak – Nemes zasadil do své rodné Budapešti počátku 20. století.

The Best of Be2Can

I sekce The Best of Be2Can nabídne zajímavé tituly. Kromě již zmíněného filmu Saulův syn je naším tipem třeba snímek Zabití posvátného jelena. Tohle misteriózní drama, v němž hlavní role manželů lékařů ztvárnili Colin Farrell a Nicole Kidman, získal na loňském festivalu v Canes cenu za scénář.

Devět titulů rovněž nabídne třetí festivalová sekce Současný německý film. Doporučujeme film o vztahu výstředního otce a ambiciózní dcery nazvaný Toni Erdmann. Tenhle počin od německé režisérky Maren Adeové, v němž se hlavní hrdina pokouší svou dceru pohlcenou kariérou přivést zpět k lidskému chování vlastními trapnými převleky, sklízel po svém uvedení v roce 2016 úspěchy nejen u diváků, ale i u filmových kritiků. A tak není divu, že snímek ovládl koncem roku 2016 Evropské oscary – získal pět sošek včetně filmu roku!