Be2Can se vždy snaží otevírat závažná a živá témata. V nabídce aktuálního ročníku festivalu najdete opět nové provokativní filmy, filmařské legendy i čerstvou krev současné arthouse scény.

Letos se krom stálé pražské scény, kterou je kino Lucerna, bude promítat také v Edison Filmhubu, který sídlí v nádherné funkcionalistické budově bývalé transformační stanice.

Problém jménem dítě

Tentokrát jsou jedním z témat děti – respektive problémové děti. Tématu se věnují například bratři Dardennové ve svém filmu Mladý Ahmed. Příběh tvůrci zasadili do současné Belgie a zachycuje vnitřní boj třináctiletého chlapce, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma a životními pokušeními. Snímek Benni režisérky Nory Fingscheidt zase poukazuje na osud devítileté dívenky, kterou německá ústavní péče označila za „narušitele systému“.

I čínská sága Sbohem, synu od Xiaoshuaie Wanga, se věnuje politice jednoho dítěte. Oba představitelé hlavních rolí, herec Wang Jingchun a herečka Yong Mei, byli oceněni Stříbrnými medvědy na Berlinale za nejlepší herecké výkony.

Paříž se znovu bouří

Asi nejsilnějším filmem letošního ročníku, který se také věnuje tématu problematických dětí a mládeže, jsou novodobí Bídníci Francouze s africkými kořeny Ladj Lyho, zasazení do pařížských nepokojů ve vyloučených čtvrtích v roce 2005. Lyho debut mladé hrdiny nesoudí, jen jako stroj posouvá tragickou spirálu důsledků a vrcholí apokalypsou, jakou jste ještě neviděli.

Film se odehrává na půdě současného Montfermeilu – stejného místa, kde se bouřili slavní Bídníci Victora Huga. Fenomenální debut si z letošního Cannes zaslouženě odnesl Cenu poroty.

Domov jako téma

Dalším důležitým tématem přehlídky Be2Can je domov a nejistá skupinová identita. Motiv hledání domova, střetu dvou světů či přecházení mezi dvěma světy definuje například film To musí být nebe nejslavnějšího palestinského režiséra Elii Suleimana věnovaný Palestině. Jiný pohled nabízí snímek Synonyma Izraelce Nadava Lapida, vítěze Zlatého medvěda z letošního MFF v Berlíně. Hrdinou jeho odvážné autobiografické satiry je mladý Yoav, který se zcela bez prostředků vydává do Paříže, aby se stal plnokrevným Francouzem. I když ale utíká před svou rodnou zemí, kterou shledává jako odpornou, páchnoucí, obscénní a sprostou, před svojí identitou uniknout nedokáže.

Mezi dvěma identitami

Festival nabídne i samostatnou sekci věnovanou německo-tureckému režiséru Fatihu Akinovi, který se v celé své tvorbě plynule pohybuje mezi oběma kulturami a svým hledačstvím vystihuje jeden z podstatných rysů současné Evropy – neustálé definice a redefinice pojmu národní identita a domov. Jeho portrét masového vraha U Zlaté rukavice, který na Berlinale vzbudil mezi kritiky mírné zděšení, je krutým náhledem do suterénu německého podvědomí.

Z domácí produkce

Diváci uvidí i letošní tuzemskou novinku: Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula - hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé.

 

Více informací na www.be2can.eu