Tato přehlídka, jejímiž dramaturgy jsou sami diváci, se v období adventu bude konat už popatnácté. A i tentokrát je její program žánrově pestrý. Návštěvníci kin Atlas, Evald, Mat a Lucerna, kde se festival koná, svým hlasováním rozhodli, že se v rámci Best Film Festu budou promítat dramata, komedie i snímky animované.

Dramata: rodinná i životopisná

Dramata na Best Film Festu mimo jiné zastoupí i vítěz letošního Cannes – Zloději. Jde o film ze současného Japonska, který odkrývá podstatu rodiny. Vypráví totiž o početné rodině „chmatáků“, které přijde, že je zlodějina naprosto morálně v pořádku. Kradou děti, rodiče, i stará babička. A přestože si každou chvíli stěžují, že nemají co jíst, ujmou se pětileté holčičky, kterou najdou promrzlou na ulici, kam utekla před svou násilnickou matkou. A dívka tak pozná lásku, které by se jí od rodiny vlastní nikdy nedostalo.

Z dalších dramat za pozornost jistě stojí romantický snímek Zrodila se hvězda, který přiblíží hudební superstar Lady Gagu, či životopisný film o osudech Silvia Berlusconiho nazvaný Oni a Silvio italského režiséra Paola Sorrentina.

Hvězdné komedie

Z populárních komedií diváci na program festivalu vybrali například hvězdně obsazený Dámský klub. Stanete se svědky, jak se čtveřici dlouholetých kamarádek, které se pravidelně scházejí a probírají svou společnou zálibu – knihy, obrátí po přečtení románu Padesát odstínů šedi život naruby.

Příjemně si odpočinete i u romantické komedie Láska bez bariér, v níž se nenapravitelný svůdník, který pro ulovení žen používá přetvářku, vytahování a lhaní, jednoho dne skutečně beznadějně zamiluje.

Těšit se můžete i na pokračování úspěšného muzikálu Mamma Mia! Here we go again, ve kterém se rafinovaně proplétají dva příběhy. Jeden, který Donnu (Meryl Streep) vrátí dob, kdy byla čerstvou absolventkou univerzity, druhý se pak odehrává o deset let později, než události prvního dílu, kdy Sophie (Amanda Seyfried) plánuje znovuotevření rodinného hotelu na Kalokairi.

Animované filmy pro děti i dospělé

Animovaná sekce je pak určena nejen dětem, ale i dospělým. Pro nejmenší publikum se bude promítat příběh Yeti: ledové dobrodružství, či třetí pokračování Hotelu Transylvánie, tentokrát s podtitulkem Příšerozní dovolená.

Dospělým je pak určen životopisný příběh S láskou Vincent. Scénáře filmu, který byl oceněn jako nejlepší evropský animovaný film, vznikl na základě 800 van Goghových dopisů jeho bratrovi. Příběh pak vrcholí v červenci roku 1890. Tehdy se umělec, jenž trpí depresemi, postřelí a o dva dny nato umírá.