Tento filmový festival se koná dvakrát do roka. V polovině července a v prosinci. A stalo se už tradicí, že program sestavují sami diváci. Ne jinak tomu je i tentokrát. Je tedy více než jasné, že nabídka promítaných titulů bude velmi pestrá. Na jaké filmy se můžete těšit?

Životopisné filmy

Asi nikoho nepřekvapí, že v programu nechybí americký dramatický životopisný film Zelená kniha. Však také snímek, který vypráví příběh černošského jazzového pianisty, jenž se se svým řidičem – bývalým vyhazovačem a drobným podvodníčkem - vydává na turné po divokých amerických státech 60. let, získal 3 Oscary a cenu pro Nejlepší film.

Chybět nebude ani další životopisný snímek Bohemian Rhapsody, popisující 15 let fungování britské legendární rockové kapely Queen, nebo fascinující oscarový dokument Free Solo o horolezci, který sám a bez jištění zdolává skály.

Zemana Cesta do pravěku

Kina Evald a Lucerna svým návštěvníkům nabídnou jednu českou lahůdku - slavný Zemanův snímek Cesta do pravěku. Tenhle dobrodružný příběh o partě kluků, kteří putují po proudu řeky hlouběji a hlouběji do minulosti, prošel digitálním restaurováním a letos v dubnu se tak po čtyřiašedesáti letech vrátil na plátna ve zcela nových barvách. A jak je vidět, stále patří mezi oblíbené filmové perly. Aby ne, však také triky, které v Cestě do pravěku Karel Zeman použil, se zapsaly do dějin a dodnes patří k základní abecedě tvorby filmových iluzí.

Tuzemská tvorba

Z tuzemské tvorby toho Best Film Fest ale přinese mnohem víc. Například hvězdně obsazenou komedii Ženy v běhu, která se hned po uvedení do kin stala učiněným trhákem. A nejen to, mnoho dam inspirovala k rozhodnutí nazout na nohy tenisky a začít se hýbat. Stejně jako to dokázala ve filmu Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Jenovéfa Boková a Veronika Kubařová, jejichž cíl byl jasný: v rodinné štafetě uběhnout maraton.

Divákům učarovala i Teroristka v hlavní roli s Ivou Janžurovou. Tuhle černou komedii, v níž se učitelka v důchodu rozhodne zatočit se zlem po svím, ji psal režisér a scenárista Radek Bajgar přímo na míru. „Ano, scénář jsem psal jednoznačně pro Ivu Janžurovou, bez ní bych do toho asi nešel. To, co ta postava zažije, je zároveň tragický a přitom to ve výsledku vypadá srandovně, protože normální lidi nejsou trénovaní na páchání násilí. Divák musí jít s ní, všechno jí to věřit, rozumět jí i v situaci, kdy dělá extrémní věci. Komedie by měla být vždycky o pravdě a bolesti. A v téhle křehké poloze je prostě Iva Janžurová nedostižná,” uvedl Bajgar.

Zrodila se hvězda podruhé na Best Film Festu

Už podruhé diváci do festivalu vybrali romantický strhující snímek Zrodila se hvězda, který je režisérským debutem populárního herce Bradleyho Coopera. Ten si v něm střihl i hlavní roli, ženský protějšek mu ztvárnila Stefani Germanotta, kterou celý svět zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga.

O čem film je? Úspěšný zpěvák vytáhne na výsluní nadanou dívku. Zatímco však její sláva roste, jeho kariéra se naopak utápí v alkoholu, drogách a nemoci. A tak je i jejich vzájemná láska vystavena tvrdé zkoušce…

Film sklízí opravdu velké úspěchy. Stejně tak romantický duet Shallow v podání Lady Gagy a Bradleyho Coopera. Dojímají s ním celý svět a právem si letos vysloužil Oscara v kategorii nejlepší filmová píseň.

 

Celý program najdete na stránkách festivalu