Den české animace se bude letos slavit už počtvrté. A jako v předchozích letech je i letos cílem akce setkání animátorů s veřejností, představení novinek a úspěchů tuzemských tvůrců.

Premiérové bloky

Po celý den bude OKO zájemcům servírovat zajímavé projekce. Oslavy odstartují premiérovým hodinovým pásmem pro děti od šesti let nazvaným Ke startu připravit! Následovat bude další premiérový blok Zubatá nekouše, ve kterém čeští a slovenští animátoři pojednávají vážně i nevážně o neveselém tématu - smrti.

Těšit se můžete i na rychloprezentace rozpracovaných projektů 300 vteřin, samozřejmostí jsou i novinky z festivalu Anifilm a z Asociace animovaného filmu.

Skromní hrdinové od es japonské animace

Večerní program pak bude patřit asijským animátorům. Od 20:00 hodin Oko promítne film Skromní hrdinové. Tento snímek pochází z japonského animačního studia Ponoc, které založil Yoshiaki Nishimura známý díky filmům Hrob světlušek, či Příběh o princezně Kaguje.

Snímek Skromní hrdinové jistě stojí za to. Už jen proto, že se skládá ze tří povídek o všedních příbězích nevšedních lidí, na nichž pracovali největší mistři současné japonské animace.

Oceněná komedie korejského režiséra

Oslavy zakončí korejská komedie Skončím prostě na ulici. Vypráví příběh muže, který stojí před životním rozhodnutím - má následovat svůj sen a stát se hercem, nebo se dál soustředit na kariéru učitele, díky níž uživí rodinu? To však není vše, co hlavní hrdina řeší. Snaží se také vyrovnat s morální pochybností a rozhodnout se, jestli se má podle ní řídit, nebo riskovat ztrátu práce.

Film Skončím prostě na ulici je nízkorozpočtovou prvotinou korejského animátora Lee Yongsuna, který za něj minulý rok získal na mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm cenu za nejlepší celovečerní film pro dospělé.