Nolan, který 30. července oslavil své sedmačtyřicáté narozeniny, filmy točil už od dětství, dokumentoval svět kolem sebe na otcovu osmimilimetrovou kamerou. Jeho první snímek – krátký film Tarantella - vznikl v roce 1989, o sedm let později se na filmovém festivalu v Cambridge promítal jeho krátký film Larceny.

Zvučné jméno v Hollywoodu mu pak zajistil první celovečerní snímek nazvaný Following, který byl oceněn na třech světových filmových festivalech. Zlomovými v jeho kariéře pak byly i další filmy Memento a Insomnie.

Temný rytíř

Divácky nejoblíbenější je zřejmě jeho trojice „Batmanů“. A právě jednoho z nich promítne Bio Oko v rámci své minipřehlídky Nolanových filmů.

Temný rytíř, který je na programu první den tohoto festivalu, navazuje na film Batman začíná. Diváci se v něm opět setkají s Christianem Balem v kostýmu netopýřího muže, který ve městě Gotham bojuje se zločinem.

Počátek

Na 15. srpna je připravený další Nolanův přelomový hit z roku 2010 – Počátek s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Snímek, který získal tři Oscary, je příběhem zkušeného zloděje, jenž během spánku dokáže z lidského podvědomí získat téměř jakoukoli informaci. Tahle práce z něj udělá uprchlíka skrývajícího se po celém světě. Jednoho dne ale dostane nabídku, jejíž splnění by mohlo vymazat všechny světové rejstříky. Místo krádeže by však musel dokázat myšlenku implantovat...

Interstellar

Posledním filmem v řadě pak bude Nolanův vědeckofantastický Interstellar. Skupina výzkumníků je v něm pověřena nejdůležitějším posláním v lidských dějinách: za hranicemi známého světa má pro lidstvo najít nový domov.

Kde Nolan sci-fi v roce 2014 točil? Extrémní podmínky pro obraz pusté krajiny našel na Islandu. „Vítr tam rval asfalt ze silnice,“ vylíčil s tím, že prý šlo o nejsilnější vichřici, jakou si lze představit. „Zuřila celé dva dny. Člověka dokázala srazit na zem. Museli jsme vše přišroubovat a stáhnout se do hotelu. Na silnici létaly velké kusy vytrhaného asfaltu,“ popsal režisér.

Přijďte se na tu smršť podívat do Bia Oko!