V hlavní roli jako matka vystoupí Jitka Smutná, v dalších úlohách se představí Dušan Sitek coby otec, dále hrají Aleš Bílík, Ivan Koreček, Jaroslav Blažek, Leonard Hädler Stirský a Matěj Vejdělek.

Smutná hra na hrdiny

Hra je podle režiséra stále aktuální. „Čapek nás provokuje a klade si otázky o životních hodnotách. Polemizuje o ceně lidského života i o sebeobětování pro dobrou věc. Co má větší cenu? To jsou témata, která by mohla diváka zaujmout,“ říká Peter Gábor.

Podle dramaturgyně Věry Maškové je ve hře aktuální ženské téma – a to, kam vede muži po generace hraná hra na hrdiny. Matka to dle slov Maškové formuluje jasně: „Jeden z vás bude něco stavět, druhý to bude bourat, a pak mi řeknete, že to jsou veliké úkoly, tomu ty, maminko, nemůžeš rozumět."

Mužské a ženské argumenty

Ženské téma je blízké i Jitce Smutné. Její matka nechápe mužskou povinnost bojovat a umírat pro slávu, čest a pravdu a trápí ji strach o život nejmladšího syna. Muži mají podle herečky jiné argumenty než ženy. „Ženy válku nikdy nevyhlašovaly. Ve válkách veleli, zavření někde v klídku, testosteronoví papaláši. A vždycky jim šlo o moc, peníze, nerostné suroviny a území. Zatímco ženy oplakávaly své mrtvé muže a děti do konce svých smutných životů,“ mrazí ze slov představitelky hlavní role.

Matky Jitky Smutné

Smutná matku nehraje poprvé – s Peterem Gáborem se setkala už při inscenaci Gelardiho Zlomatky, tehdy šlo o fascinující studii slepé mateřské lásky. Sama matkou je – i ona, stejně jako Čapkova hrdinka, má syna. A nedovedu si představit sebe samu, že bych ho viděla odcházet do války.... brrrr,“ vyznává se herečka, kterou v divadle MANA můžete vidět i ve hře Teror a v písňovém recitálu.