V dramatu „Strýček Váňa", stejně jako v ostatních hrách A. P. Čechova, jde o variaci na téma zmarněného života v ruské provincii konce 19. století. Osudy jeho postav, zklamané lásky a nenaplněné ambice však postupem času neztratily na přesvědčivosti a v jejich obrazech se může vidět i dnešní divák.

Kruh nešťastných lásek

Děj se odehrává na statku, kde hospodaří Ivan se svou neteří Soňou. S nimi žijí Ivanova matka Vojnická, stará chůva Marina a zchudlý statkář Tělegin. Přijíždí sem Ivanův přítel Astrov a přes léto tu pobývá profesor v penzi Serebrjakov spolu se svou mladou ženou Jelenou. Jak to u Čechova bývá, je tu kruh nešťastných lásek: jeden miluje druhou, ta zase třetího, kterého miluje taky čtvrtá. A pátý má rád jen sám sebe.

Hra stejně palčivá dnes jako před sto dvaceti lety

„V dramatu Strýček Váňa, stejně jako v ostatních vrcholných hrách A. P. Čechova, jde o variaci na téma zmarněného života na ruské provincii konce 19. století. Konflikt mezi zidealizovaným a skutečným všedním životem, zklamané lásky, nenaplněné ambice, naděje v lepší budoucnost a rozčarování z reality, to všechno jsou atributy, které ani během času neztratily na přesvědčivosti a jejichž prostřednictvím můžeme nahlédnout i dnešní společnost. Hledání smyslu života a krize středního věku jsou dnes stejně palčivé jako před sto dvaceti lety, kdy byla hra napsána," říká o inscenaci režisér Petr Svojtka.

V roli Ivana Vojnického, tedy Strýčka Váni, se představí Vasil Fridrich. Dále na jevišti uvidíte mj. Zdeňka Dolanského, Zuzanu Kajnarovou, Ninu Horákovou, Aleše Procházku nebo Radku Fidlerovou.

Podívejte se na webové stránky: http://www.mestskadivadlaprazska.cz/