Divadlo jako výuková pomůcka? Divadlo AHA! se vydává ve své tvorbě pro mládež přesně tímto směrem. Jeho nová inscenace Masaryk ale není suchopárnou dějepisnou přednáškou. Režisér a scénárista Ondřej Lážnovský, který se souborem divadla už nazkoušel mimo jiné oblíbené foglarovky Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří, se ve své inscenaci pustil odlišnou cestou.

Masaryk bez Masaryka

„Tatíček“ Masaryk v ní sám nevystupuje, ale je katalyzátorem jednání hrdinů, kteří žijí v současnosti. A řešení je nápadité. „Vycházíme z toho, že mnozí diváci nemusí postavu Masaryka vůbec znát, a tak celé představení odehrajeme jako velkou únikovou hru. Únikovky jsou dnes velmi rozšířené a děti je znají,“ vysvětluje Lážnovský.

Vznik republiky jako únikovka

Jak je koncept realizován? Jeviště se přičiněním scénografa Karla Čapka změní na velkou arénu a tématem hry je Masaryk a únik z Rakouska-Uherska. Začátkem hry je rok 1850, kýženým únikem je právě vznik republiky.

Do herní arény nastoupí skupina čtyř značně nesourodých kamarádů, která se snaží s pomocí nejrůznějších indicií uniknout z císařského mocnářství. Stejně jako ve hře s každou chybou a nedodržením limitu narůstá ohrožení - nad hráči klesá strop arény a historické znalosti přicházejí vhod.

Historie pro děti

Kryptický podtitul hry zní Z C.K skrz T.G.M. do ČSR. Tvůrci tak naznačují, že zhlédnutím hry pátrání po osudech našeho prvního prezidenta nekončí. Domnívat se, že se dá život tak významné osobnosti vtěsnat do jedné hodiny, by bylo bláhové. Jestli však hra podnítí v dětech zvědavost a touhu dozvědět se víc o naší historii, pak podle tvůrců splní svůj účel.