Svou premiéru si film Cesta do pravěku odbyl v roce 1955. A právě tenhle dobrodružný příběh o partě kluků, kteří putují po proudu řeky hlouběji a hlouběji do minulosti, právem zajistil jeho tvůrci, Karlu Zemanovi (1910 – 1989), neobyčejnou slávu.

Triky, které se zapsaly do dějin

Filmové triky, které v Cestě do pravěku Zeman použil, se zapsaly do dějin a dodnes patří k základní abecedě tvorby filmových iluzí. Jak sám slavný filmař kdysi zavzpomínal, v tomto snímku chtěl především ukázat fantastický svět, který příroda vytvořila před miliony let.

Čtveřici kamarádů tak poslal nejprve do doby ledové, pak do třetihor, druhohor, kde kluci potkají dinosaury, a nakonec skončí u prvohorního moře s trilobity. K tomu využil všech tehdy dostupných imaginačních možností filmu – v jeden celek spojil film hraný, kreslený a loutkový.

„Divím se, kde jsem našel odvahu pustit se téměř s holýma rukama do tak neobvyklého projektu. Jako režisér jsem musel potlačovat dramatičnost děje, aby bylo dost prostoru pro vědecký výklad, jako výtvarník jsem se musel držet realistického pojetí opět v zájmu vědy,“ uvedl kdysi Karel Zeman.

Originální negativ se našel až po roce hledání

Díky projektu Čistíme svět fantazie, což je společný počin Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize ve spolupráci s Universal Production Partners, se film dočkal restaurování. Vůbec to ale nebylo jednoduché. Restaurátoři totiž nemohli dohledat originální negativ. Tak začali film čistit z materiálu, který měli k dispozici. A k tomu stále hledali další kopie po celém světě.

„Až po roce se objevil negativ a my se dostali k tomu nejcennějšímu. Museli jsme ale začít úplně od začátku. Ne celý negativ byl však použitelný, protože některé jeho části byly zplesnivělé. V takovém případě posloužily ty četné kopie,“ popsal práci na obnově Cesty do pravěku restaurátor filmů a technický ředitel UPP Ivo Marák.

Zajímá vás, jak restaurování dopadlo? Přijďte se podívat do kina Dlabačov!