Přijedou hvězdy jako belgické klaunské duo Okidok, La Comédie des Masques, odehraje se také premiéra česko-finské skupiny KREPSKO, anebo exotická čínská opera.

4. ročník mezi Prahou a Poličkou

Festival se poprvé konal v září roku 2012 v Poličce a během 4 dnů jej tehdy navštívilo zhruba 1 500 lidí. Po velkém úspěchu prvního ročníku se ten následující konal sedm dní a návštěvnost byla dvojnásobná.

V roce 2014 se Mime Fest rozšířil i do Prahy a společně s poličským festivalem si ho nenechalo ujít okolo 4 000 diváků, což se opakovalo i o rok později.

To nejlepší z pantomimy

Mime Fest spolupracuje se zahraničními festivaly, školami a významnými institucemi oboru mimického umění. Zapojuje je do širšího evropského kontextu a otevírá nové možnosti setkání umělců. Dramaturgie programu se zaměřuje na profesionální umělce a široký okruh forem mimického divadla.

Jeho hlavní součástí je podpora mladé generace a  edukativní činnost – workshopy a semináře vedené odborníky určené jak pro studenty uměleckých škol, tak pro veřejnost. Jde o unikátní platformu rozšiřující přehled o dění současného umění pantomimy ve světě.

Umělci z celého světa

Během čtyř ročníků festivalu se workshopů zúčastnilo více než 250 studentů uměleckých škol a přes 200 umělců z patnácti zemí světa (USA, Egypta, Ekvádoru, Německa, Finska, Francie, Belgie, Španělska, Polska, Maďarska, Slovenska, Gruzie, Ruska,  Malajsie a České Republiky).

Cílem festivalu je oslovit a českému publiku představit i takové umělce, kteří ještě nikdy v naší republice nevystoupili.

Vybíráme z letošního programu

V pondělí 31. 10. se představí německý soubor La Comédie des Masques s inscenací Boris Bronski. Jde o sólové vystoupení slavného mima Michaela Aufenfehna, který je vynálezcem typu masky Maskenpanoptikums, zároveň je zakladatelem legendárního německého souboru Habbe & Meik. Jeho umělecká a pedagogická činnost výrazně ovlivnila německou pantomimu.

České klaunské trio  

Ve středu je pak na programu české klaunské trio Squadra Sua, které vytváří především pouliční představení (Soldates-2012, Bomberos-2013, Happy Hour-2016). V roce 2015 toto seskupení připravilo se španělským režisérem Aitorem Basauri (Spymonkey) představení z prostředí věznice Handicops. Nejnovější vystoupení pro divadelní prostor „Monstera Deliciosa” je hořkosladké ponoření se do nitra, ve kterém tři muži vítají do svých životů křehkost, vystupují na nebesa a usilují si o život.

Skvělí Belgičané festival uzavřou

V pátek pak festival uzavře belgický soubor Okidok, který v roce 2009 vyhrál Grand Prix na klaunském festivalu v Miláně. K nám toto belgické duo přiváží nevídanou frašku nazvanou Slips inside. Dva muži ve spodním prádle, Albert a Baudoin, předvedou neuvěřitelné klaunérie, budou soutěžit o to, kdo vykoná nejneuvěřitelnější počet kliků, kdo předvede nejkrásnější taneční krok, či nejdestruktivnější Kung Fu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.mimefest.cz