Akce se koná u příležitosti 100. výročí otevření Velvyslanectví Itálie v Praze a 20. výročí Mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby, jejímž je doprovodným programem. Starou italskou komedii, kterou herci hrají v kožených maskách a výrazných kostýmech, jež znázorňují obecné typy, jako je sluha Harlekýn, krásná služka Kolombína, mazaný Dottore anebo starý hlupák Pantalone, Pražanům představí věhlasný italský herec Enrico Bonavera.

Slavný Harlekýn

Životní rolí Enrica Bonavery je Harlekýn. Tuto figuru commedie dell´arte hraje na prestižní scéně Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa. První zkušenosti své třicetileté divadelní kariéry ale herec nezískal v klasické komedii, začínal v oblasti experimentálního divadla.

Už léta ale hraje role Brighely a Harlekýna v představení Goldoniho slavné komedie Sluha dvou pánů, které v režii Giorgia Strehlera uvádí právě slavné Piccolo Teatro di Milano. Inscenace je kromě domácí scény k vidění také na turné po celém světě včetně Evropy, Severní Ameriky, Ruska, Jižní Ameriky (Chile, Brazil, Ecuador a Argentina) Severní Afriky (Alžírsko a Egypt) a Asie (Japonsko, Čína, Kazachstán a Gruzie).

Bonavera ale není jen herec, pracuje také po celém světě jako režisér a vyučuje na Scuola del Teatro Stabile v Janově. V roce 2007 získal ocenění Zlatý harlekýn v Mantově, které před ním obdrželi herci jako Marcel Marceau, Dario Fo, Ferruccio Soleri a Carolyn Carlson.

Zahrada ožije tancem

Commedia dell´arte v podání pravého mistra skvěle do prostředí Valdštejnské zahrady s její renesanční salou terrenou zapadne. K typu této komedie odkazuje i ševelící fontána a sochy Adriana de Vriese - k vidění tu je Venuše, Apollón, Bacchus nebo Neptun. Svým dobovým tancem je navíc roztančí další účinkující krásného letního podvečera - soubor Chorea Historica pod vedením Kateřiny Klementové.