Přehlídku zahájí česká premiéra nového snímku polské režisérky Agnieszky Holland (u nás známé díky Hořícímu keři) Přes kosti mrtvých, v němž jednu z klíčových rolí ztvárnil Miroslav Krobot.

Temný detektivní příběh z polského venkova na slavnostním zahájení osobně uvede režisérka spolu se scenáristou Štěpánem Hulíkem a dalšími. Světová premiéra snímku se uskuteční na festivalu Berlinale, kam byl vybrán do hlavní soutěže.

Mezi hosty bude kultovní americký režisér

Pozvání na Febiofest mimo jiných přijal rovněž kultovní americký režisér a rodák z Bronxu Abel Ferrara, který tráví poslední roky v Itálii. Na slavnostním zahájení převezme cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Ferraru proslavily filmy z prostředí New Yorku a spolupráce s velkými studii i hereckými hvězdami jako jsou Harvey Keitel, Christopher Walken, Steve Buscemi, nebo Gérard Depardieu. Febiofest uvede přehlídku jeho vybraných snímků. Diváci uvidí například kriminálku Poručík v hlavní roli s Harveym Keitelem nebo drama Pasoliny, ve kterém italského klasika s temnou minulostí ztvárnil Willem Dafoe. Promítat se bude i Ferrarův poslední dokument Hledání Otce Pia.

Kristiána převezme i kameraman Peter Suschitzky

Hostem festivalu bude také kameraman Peter Suschitzky. I on v průběhu přehlídky obdrží Kristiána za přínos světové kinematografii.

Mezi sedmi jeho vybranými filmy diváci uvidí hororovou Pohádku pohádek v hlavních rolích se Salmou Hayekovou a Vincentem Casselem, nebo snímky Nahý oběd a Východní přísliby režiséra Davida Cronenberga, s nímž Suschitzky točí už od konce osmdesátých let.

Letos několik nových sekcí

Dramaturgie festivalu letos přináší několik nových sekcí. Například „mainstreamovou“ sekci Central Park, v níž bude uveden britský hudební film Sing Street o generační vzpouře z poloviny 80. let v Irsku. Snímek režíroval John Carney, autor oscarového Once.

V rámci Central Parku uvidíte také drama Polina, pojednávající o dospívání, baletu a tanci. Natočil ho slavný francouzský choreograf a jeden z letošních hostů Febiofestu Angelin Preljocaj. Ve stejné kategorii se představí i slovensko-česko-maďarské drama Pátá loď režisérky Ivety Grofové, které bude uvedeno na letošním festivalu v Berlíně.

Noční cirkus

Pro fanoušky filmových žánrů přibude sekce půlnočních filmů Noční cirkus, v níž se mísí bizarní komedie s krvavými a akčními snímky, mezi nimiž diváci uvidí například originální komedii Nenarozená pomsta v režii známé britské komičky Alice Lowe. Svou sekci nově budou mít i hudební dokumenty.

Krom filmů i výstavy

Febiofest návštěvníkům nabídne také dvě výstavy propojující film a výtvarné umění. Československé plakáty k americkým filmům 70. a 80. let bude možné vidět od 24. března do 2. dubna v galerii Portheimka a expozici nazvanou Druhá múza aneb když herci, zpěváci malují a fotografují od 25. března do 30. dubna v Zimním refektáři Strahovského kláštera.

Hlavním dějištěm Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest bude multikino CineStar Praha – Anděl. MFF Praha Febiofest proběhne od 23. do 31. března. Ozvěny se budou konat ve třinácti českých městech po celé České republice, skončí 28. dubna ve Zlíně.