Divadlo LETÍ oslaví v roce 2020 patnáct let své existence. V rámci oslav uvede tři nové české či slovenské hry – a režie i autorství první z nich se ujal právě Daniel Špinar. K práci pro Divadlo LETÍ se tak vrací po deseti letech, a to původním textem, který je velmi volným pokračováním hry HOMO´06.

Jak se LGBT žije v Čechách?

Hra HOMO´06 měla premiéru v divadle DISK, podepsaní pod ní byli Jana Slouková a Daniel Špinar a nesla podtitul „ze života buzny“. Mladý autor v ní odvážně reflektoval zkušenost s coming outem a životem dospívajícího českého gaye.

V inscenaci tehdy excelovali Lukáš Příkazský a Pavla Beretová, dnes uznávaní herci velkých scén. Hra se stala diváckým hitem nejen LGBT komunity.

Podruhé do stejné řeky?

Po letech se autor k tématu vrací. A nahlíží na něj prismatem čtyřicátníka, tedy toho, kdo si orientaci přiznal již před lety a momentálně nebojuje s většinovou heterosexuální společností, ale s pražskou LGBT společností, která je tak mnohdy méně otevřená než společnost většinová. Špinarova satirická hra o gayích po čtyřicítce s chutí střílí do vlastních řad a poukazuje na kostlivce, kteří se stále rádi vracejí do již jednou otevřených skříní.Tématem je gay čtyřicátník v době sociálních sítí, kdy milostný život probíhá na Grindru a dalších aplikacích.

Jde vlastně už o třetí díl trilogie – po HOMO´06 přišla hra pro A studio Rubín s názvem  Dresscode: Amis a Amil, středověkým románem inspirovaná fantazie o rytířích v darkroomu.

Dva herci a mim

Divadlo LETÍ se tematice věnuje dlouhodobě, uvedlo inscenace jako Po Fredrikovi anebo Small Town Boy. Špinarova satira pak podle dramaturga Davida Košťáka přináší nový pohled zevnitř komunity.

V režii autora hraje oblíbený herec divadla Tomáš Kobr, spolu s ním jeden ze zakládajících herců souboru Michal Kern. Vedle nich se v produkci LETÍ objeví světově proslulý mim Radim Vizváry, který se Špinarem často spolupracuje jako choreograf na jeho velkých projektech.

Inscenace vznikla za podpory hlavního města Prahy.