Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů nebo průřez tvorbou ikonického Michaela Hanekeho. Nadcházející 9. ročník festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST opět nabídne tematicky i žánrově pestrou filmovou mozaiku reprezentující to nejzajímavější z aktuální tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska.

Oscarový kandidát

Bohatý festivalový program doplní i další hosté z řad filmových tvůrců. Cenami ověnčenou filmovou adaptaci stejnojmenného románu Temné údolí, jež se bude za Rakousko ucházet i o Oscara, přijede uvést představitelka hlavní ženské role Paula Beer. Pozvání na DAS FILMFEST přijal i další z významných hereckých hostů, rakouská herečka Susanne Wuest. V Lucerně představí snímek na pomezí hororu a autorského filmu Dobrou, mámo, v němž se ujala hlavní role.

Na dobrodružnou cestu do druhé poloviny 19. století pozve návštěvníky Edgar Reitz, režisér výpravného historického eposu Druhý domov – kronika touhy. Zcela odlišný svět otevře festivalovému publiku švýcarský režisér a scenárista Men Lareida. Ten na DAS FILMFESTU představí svůj filmový debut Viktoria – o důstojnosti a chamtivosti, ukazující bez sentimentu a zbytečného patosu realitu prostituce v sociálně vyloučených komunitách. Milostný příběh prolamující tabu Poslední tanec doprovodí svou účastí rakouský režisér Houchang Allahyari.

Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i titulky anglickými. Více na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.