Cílem přehlídky je totiž upozornit veřejnost na závažné společenské problémy, ukázat jejich možná řešení a v neposlední řadě podpořit činnost Dětského krizového centra. To existuje od roku 1992 a jako jedno z mála pracovišť v České republice se specializuje právě na děti týrané, zneužívané a zanedbávané (syndrom CAN).

Dětské krizové centrum, které dlouhodobě finančně podporuje hlavní město Praha, poskytuje pomoc všem klientům bezplatně. A to jak v rámci ambulantního pracoviště, tak i v rámci nonstop Linky důvěry.

Pokoj, film, ze kterého mrazí

Co během přehlídky uvidíte? Tak třeba cenami ověnčený kanadsko-irský film Pokoj. Vypráví příběh pětiletého Jacka, který celý život prožil se svou matkou v jediném pokoji. Každou noc ho máma ukládá do bezpečí šatníku, v němž má usnout dříve, než přijde Starý Nick, jejich věznitel. Pokoj je totiž pro Jacka domovem, ale pro jeho mámu Joy vězením, ve kterém je Starý Nick drží už přes sedm let.

Díky odhodlání, vynalézavosti a vroucí mateřské lásce se Joy podařilo vytvořit pro Jacka život, ve kterém si neuvědomuje limity jejich vězení. Ona však ví, že takhle to nemůže být napořád. A tak spolu s Jackem utečou. Jenže život venku není takový, jaký si vysnila.

Spotlight o problémech katolické církve

Dalším zajímavým filmem přehlídky je americké drama Spotlight, které je natočeno podle skutečného příběhu. Snímek tak světu připomíná šokující odhalení, kdy reportéři amerického deníku The Boston Globe přišli na masivní zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze.

Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví. Spotlight získal v letošním roce Oscara za nejlepší film.

Dokument Proč si ubližujeme?

Kromě hraných filmů na přehlídce uvidíte také dokumenty. Film Proč si ubližujeme? se zabývá problematikou domácího násilí. Zazní v něm výpovědi nejen osob ohrožených a násilných, ale i psychologů a dalších odborníků. Dokument nabízí osobní příběhy, konkrétní rady, i zamyšlení nad agresí ve společnosti.

„Tímto projektem jsme se pokusili co možná nejvíce obsáhnout problematiku domácího násilí a zároveň udržet rozumnou délku a míru odbornosti. Snažili jsme se výpovědi ohrožených i násilných osob doplňovat komentáři odborníků a zároveň nabízet řešení skrze představení různých center pomoci. V neposlední řadě bychom pak rádi filmem ukázali, že situace domácího násilí nemusí být vždy jednoznačné,“ říkají tvůrci filmu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.kinoatlas.cz