Psychologicky laděná hra o jednom vyhasínajícím vztahu se odehrává v Řecku, na ostrově, na kterém kdysi přistál Odysseus a na němž dnes hoří požáry. Psí dny vyprávějí příběh o hledání sebe sama na vyprahlém, pustém místě, kde je u cesty nalezena mrtvola, což vede k zvláštnímu experimentu...

Nejen o krizi třicátníků

A o čem Psí dny jsou podle autora - scenáristy a dramaturga divadla Matěje Samce? "Text se soustředí na touhu jedince okolo 30 let zmizet. Jde o hrdinu, jehož potřeby jsou zdánlivě uspokojeny – má partnera, děti, peníze, a přesto prožívá takovou nespokojenost, že má potřebu začít znovu a jinak,” vysvětluje Matěj Samec a dodává: „Najednou se člověku zdá, že život nabral nějaký definitivní směr, ale on si příliš zvyknul na to, že je vše nezávazné.“

Hra je koláží ze současných literárních děl (Katie Kitamura – Odloučení, Lorenzo Silva – Bolševikova slabina, Don DeLillo – Anděl Esmeralda a Monika Maron – Animal triste). Scénář se ale kromě prózy inspiruje také dílem amerického psychologa Erica Berna, hlavně jeho knihou Jak si lidé hrají. Pojmenování „psí dny” označuje období mimořádného vedra, kdy se lidská psychika mění, lidem není nejlépe, jsou líní, ale také trochu blázní, a dějí se tak věci, které by se běžně neděly.

Deáková už potřetí v Meetfactory

Vypjaté situace divákům zprostředkují Pavel Neškudla, Zuzana Ščerbová, Lucie Domesová a Anežka Šťastná. Inscenaci režíruje Natálie Deáková, která pro Divadlo MeetFactory dříve zpracovala Hoří a Pohlavní životy siamských dvojčat.

„S Natálií Deákovou v poslední době pracuji velmi rád. Má cit pro psychologická témata, nejednoznačné situace a příběhy,” objasňuje volbu režisérky autor textu a dramaturg Matěj Samec.

MeetFactory je v roce 2018 podporována grantem hl. m. Prahy.