Po komediích Famílie a Umění vraždy od současného autora Joa Di Pietra sáhlo divadlo po divadelní klasice. Dramaturgie Fidlovačky se už nějaký čas netajila tím, že by si přála mít na repertoáru Williama Shakespeara. Volba padla na jeho nejerotičtější komedii v léty prověřeném překladu profesora Martina Hilského.

V hlavní roli Iva Pazderková jako královna víl

V režii Kateřiny Duškové se představí známé herecké tváře, ale i několik nováčků. Jak známo, Sen noci svatojánské nemá vyloženě hlavní role a všechny postavy jsou významnou a nezastupitelnou součástí tohoto kouzelného příběhu.

Dvojrole Hippolyty - Titanie a Thésea - Oberona ztvární Iva Pazderková a Jiří Racek, v rolích milenců diváci uvidí diváci Anetu Krejčíkovou, Elizavetu Maximovou, Vincenta Navrátila a Gustava Haška. Puka pak alternují Jakub Albrecht a Lukáš Adam, Klubka hraje Jakub Slach nebo Ctirad Götz.

Herce doplní i akrobaté

Početné herecké obsazení doplní i tanečníci a akrobaté, představující svět elfů a víl, kteří diváky přenesou do čarovného světa. Režisérka inscenace Kateřina Dušková si ke spolupráci přizvala choreografku, akrobatku a tanečnici Zuzanu Havrlantovou, scénografa Hynka Dřízhala a kostýmní výtvarnici Kristinu Novákovou Záveskou. Všichni tři patří do tvůrčího týmu úspěšného Cirku La Putyka.

Základem je text

Tvůrci právě v poetice hry Sen noci svatojánské vidí možnost, jak spojit klasické činoherní divadlo s prvky nového cirkusu. Inscenace je nyní poměrně diskutovaná, k čemuž přispěla dvě kontroverzní nastudování z poslední doby v jiných divadlech.

Na Fidlovačce však čekejte konvenční přístup. Básnický text je tady základ. A to ostatní, jako novocirkusový výjev, nebo scéna s levitací, bude jistě působivým a z tématu vycházejícím doplňkem.

Výlet za hranice jistot

A jak vidí hru režisérka Kateřina Dušková? „Je pro nás takovým výletem za hranice jistot, které nás v životě obklopují. Hra nám naznačuje, že je občas dobré vydat se do neznáma a čelit nějakým nástrahám, abychom si uhájili svůj sen nebo obhájili svou lásku, na kterou se nahlíží z mnoha úhlů. My ji nevnímáme vyloženě v tom romantickém smyslu, ale spíše jako záležitost, kdy jde o život,“ vysvětluje režisérka.

 

Podívejte se na webové stránky: www.fidlovacka.cz