Divadlo Na zábradlí založili v roce 1958 Helena Phillipová (měla prsty i v založení Divadla Járy Cimrmana), Vladimír Vodička, Jiří Suchý a Ivan Vyskočil. Nese název podle uličky vedoucí od nábřeží na Anenské náměstí - Na zábradlí.

První premiéra proběhla 9. prosince 1958, šlo o legendární muzikál Kdyby tisíc klarinetů Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Od roku 1959 do roku 1989 v divadle působila také pantomima Ladislava Fialky.

Divadlo Na zábradlí ale nejvíce proslavila činohra. Během šedesáti let se zde objevila slavná jména - Václav Havel, Jan Grossman, Evald Schorm nebo Petr Lébl. Od roku 2013 divadlo vede Petr Štědroň.

Setkání legend se současnými herci

Celá sezona se ponese ve znamení oslav, setkání a dalších speciálních akcí. 10. září ji zahájí výstava fotografií Vladimíra KIVY Novotného, na kterých se potkávají legendy tohoto pražského divadla s jeho současnými herci a herečkami. Například Jiří Bartoška, který si zde před lety mimo jiné zahrál Moliérova Dona Juana, s herečkou Janou Plodkovou.

Na fotkách se dále objeví třeba Jan Přeučil, Jana Preissová, Václav Vašák, Jakub Žáček, Miloslav König a další.

Sezonu zahájí Sherlock Holmes

První letošní premiérou bude 5. října  inscenace Podivuhodný případ pana Holmese. Jde o autorské přepracování příběhů Arthura Conana Doyla z dob, kdy vládla královna Viktorie a svět byl v pořádku.

Autorem textu i režisérem je David Jařab, který se stává vedle Jana Mikuláška dalším z kmenových režisérů Divadla Na zábradlí. V roli geniálního detektiva se představí Honza Hájek, jeho věrným Dr. Watsonem bude Miloslav König.

Autorský pohled na Bergmana

Další premiérou pak bude v prosinci inscenace domácího režiséra Jana Mikuláška, který s dramaturgyní Dorou Viceníkovou připravuje snový kaleidoskop ze světa legendy světového filmu Ingmara Bergmana.

Druhá polovina sezony se ponese ve znamení současných příběhů a současných problémů. Herečka, choreografka a režisérka Halka Třešňáková připravuje inscenaci na osobní téma emigrace s názvem Překročit hranice.

Poslední premiérou bude zatím bezejmenný autorský počin držitele Českého lva - filmového režiséra Marka Najbrta.