Prvním titulem, se kterým se soubor posílený o herce Jiřího Černého vrací domů, je adaptace úspěšného sci-fi románu Dánská občanská válka 2018 – 2024. Umělecké vedení ji svěřilo čerstvým absolventům DAMU, režisérsko-dramaturgickému tandemu Adam Svozil-Kristýna Kosová.

O lidech, psech a občanské válce

Román Kaspara Collinga Nielsena je značně znepokojivou vizí naší budoucnosti. Na počátku 21. století vypukne v Evropě válka, finanční krize z roku 2008 vede ke zhroucení evropského modelu státu blahobytu. Nedlouho poté je v Dánsku v letech 2018 - 2024 občanská válka. Boje se odehrávají před radnicí, politikům se stínají hlavy přímo na ulicích a bankéři jsou surově loveni jako zvěř.

Na občanskou válku vzpomíná o čtyři sta padesát let později i hlavní hrdina hry, který ji líčí svému nejlepšímu příteli Geoffovi, třísetpadesátileté border kolii s vyvinutou schopností chápat a mluvit. 

Důsledky krize

Příběh vypráví o tom, jak ekonomická krize v obyčejných lidech probouzí jejich nejhorší stránky a jak se spolu s vývojem krize společnost proměňuje a lidé ztrácejí důvěru k politikům a státu.

V inscenaci se objeví  Miloslav König, Petr Jeništa, Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Johana Matoušková, Jan Hájek a Jiří Černý.

Další plány souboru

Sezona 2017/2018, kterou premiéra trochu opožděně zahájí, bude ve znamení literárních adaptací. Tou další bude Mýcení, slavný román Thomase Bernharda, který nastuduje Jan Mikulášek s Janou Plodkovou anebo Magdalenou Sidonovou.

Stejný režisér pak uvede i další dramatizaci neméně slavné předlohy. Půjde totiž o Plechový bubínek Güntera Grasse, příběh chlapce, který nechce vyrůst a jako zrůdný skřet prochází dějinami 20. století.