Jonáš a tingltangl je jedna z nejslavnějších her Jiřího Suchécho. Premiéru měl tento kabaret v roce 1962 ve Zlíně, poprvé v Praze byl hrán 18. července téhož roku v divadelním sále Na Slupi. Jde o první hru, kde se po boku Jiřího Suchého objevil Jiří Šlitr, se kterým později vytvořil slavnou dvojici.

Pásmo písní a skečů

Text je vlastně pásmem písniček a komických vystoupení (monologů Jiřího Suchého, nebo dialogů obou komiků - například anekdot, které vypráví Suchý a Šlitr je nedokáže pochopit), které je rámováno vzpomínáním na fiktivního komika Jonáše.

Druhá polovina představení začínala výstupem Jiřího Šlitra, ve kterém hraje písničku Šla Nanynka do zelí ve stylu předních světových hudebních skladatelů.

Místo Suchého a Šlitra Lněnička a Dočekal

Po více než padesáti letech od vzniku legendárního kabaretu po něm sáhli další divadelníci. Pro Spolek Kašpar, sídlící v Divadle v Celetné, ho nastudoval režisér Jakub Špalek a v hlavních rolích se objeví Petr Lněnička a Zdeněk Dočekal.

Spolek Kašpar

Jde o nezávislý divadelní spolek, který vznikl v roce 1990, do dnešní doby uvedl 100 premiér. Hraje v Divadle v Celetné a působí zde tři kmenoví režiséři (Jakub Špalek, Filip Nuckolls a Alexandr Minajev) a zhruba 30 herců.

Kašpar se pokouší o živé podoby klasiky (Othello, Romeo a Julie, Cyrano, Běsi) i uvádění her současných autorů (např. Baterka Miki, Tetování, Kodaň, Léčitel). Repertoár tvoří také komedie (Detektor lži, To nemá chybu, Plešatá zpěvačka, Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi) a od ledna 2012 i rodinné představení.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadlovceletne.cz