Dramaturgie oblíbeného divadla připravila tři velké tituly a další tituly v rámci Krátké Dlouhé - inscenovaných čtení současných textů.

První velkou premiérou bude divadelní adaptace kultovního románu Sue Townsendové Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a ¾. Půjde o v Dlouhé oblíbený žánr, retro muzikál s živou kapelou, vhodný prý pro všechny od dvanácti let.

Kdo je Adrian Mole?

A o čem že je Tajný deník? Na jednom anglickém předměstí žije taková normální rodinka. Matka Pauline, otec George a syn Adrian Moleovi. A také jejich babička May s radikálními názory. Vedle nich bydlí krásná a inteligentní Adrianova spolužačka Pandora s medovými vlasy, která je mu múzou v pokusech o poezii.

Inscenace přiblíží rok a čtvrt dospívání Adriana Molea. Nejtěžší okamžiky v životě, které zažil každý z nás - dětství - mizí v dáli, hormony se bouří, rodiče se rozvádějí a navíc ty problémy s pletí…

Élektra žije pomstou

Po britském puberťákovi nastoupí antická hrdinka. Sofoklova Élektra. Po deseti letech od premiéry Senekovy Faidry se režisérka Hana Burešová a dramaturg Štěpán Otčenášek vracejí k antice, tentokrát zvolili jeden z nejslavnějších příběhů z dávných Mykén.

Lidské vášně a city se po staletí nemění, určité činy však v různých dobách získávají tu kladné, tu záporné znaménko. S posunem nábožensko-etických hodnot za dva a půl tisíce let od svého vzniku Sofoklovo drama provokuje stále palčivými otázkami, zda je možné násilím ukončit násilí a nastolit spravedlivý řád, zda pomsta, byť sebevíc oprávněná, může vskutku přinést očistu a omluvit i matkovraždu.

Sofoklovo drama se odehrává v Mykénách sedm let po Agamemnónově hrůzné vraždě, kterou spáchala jeho manželka Klytaiméstra se svým milencem Aigisthem. Élektra nepřestává lkát po zemřelém otci, je však osamělá ve svém žalu i odporu proti vrahům a uchvatitelům trůnu, kteří ji ponižují a utlačují. Jenže pak se z vyhnanství vrací její bratr, mstitel Orestes…

Beckett a Medvídek Pú

Poslední „velkou“ premiérou v Dlouhé bude Sen v červeném domě, autorský projekt tandemu SKUTR rozkročený na pomezí koncertu a divadla vycházející ze spojení textů Samuela Becketta, Čtyř kvartetů T. S. Eliota, Medvídka Pú a dalších.

Červený dům je vlastně prostor. V tomto místě se ocitáme my, naše vzpomínky, myšlenky, ale i postavy dávných příběhů a ve zkratce i obyvatelé lesa Medvídek Pú, Prasátko, Ijáček, Tygr, Králík, Sova a další.

Krátká Dlouhá přinese dva tituly

V rámci projektu Krátká Dlouhá se v divadelní kavárně představí Slovenská sekce zdejších herců s inscenací hry Viliama Klimáčka Muži sa minuli, černé komedii o manželství. Druhým titulem pak bude Ghost Protocol, hra francouzských autorů, která zpracovává téma sledování těl, hranic a identit.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadldovdlouhe.cz