SKUTR tvoří režiséři Martin Kukučka (nar. 1979 ve slovenském Martině) a Lukáš Trpišovský (nar. 1979 v Praze). Společně začali pracovat při studiích na DAMU u profesora Josefa Krofty a profesora Miloslava Klímy. Inscenace SKUTRu se představily na mnoha prestižních festivalech v Evropě a Asii. Například na festivalu Fringe ve skotském Edinburghu absolvovala jejich hra Plačky 22 repríz a byla nominována na Total Theatre Award.

Sen v červeném domě

Autorské inscenace SKUTRu kouzelně kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, lightdesign, text a zvuk. V  Dlouhé už „skůtři“ nastudovali Čechovova Racka a jejich stálá spolupracovnice Adéla Laštovková Stodolová komorní titul Dating v osmi.

V sezoně 2018/19 připravují autorský projekt Sen v červeném domě. Jde o hru inspirovanou literárními texty, filmy i hudbou, a především vzpomínkami a zážitky všech zúčastněných - hlavně herců. Premiéra bude 11. září a zahrají si v ní Magdalena Zimová, Marie Poulová, Klára Sedláčková-Oltová, Jan Vondráček, Tomáš Turek, Jan Meduna, Pavel Neškudla a Ondřej Rychlý.  

Připomínka 17. listopadu

Další premiérou, opět v režii SKUTRu, budou Havlovy Dopisy Olze. Jde o první scénické uvedení slavných dopisů, premiéra bude stylově 17. listopadu a v hlavní roli uvidíte Kláru Sedláčkovou-Oltovou.

V lednu se pak pro změnu představí duo Burešová – Otčenášek. Se souborem nastudují svou adaptaci slavného románu Jana Otčenáška (jehož je dramaturg Štěpán synem) Romeo, Julia a tma. Hlavních rolí příběhu o zakázané lásce studenta a židovské dívky, odehrávajícího se za heydrichiády, se ujme dvojice Marie Poulová a Pavel Neškudla.

Nebe - peklo

V poslední velké premiéře, chystané na 18. duben 2019, se do Dlouhé vrátí režisér Jakub Krofta a nastuduje hru Marie Wojtyszko Nebe – peklo. V komorním cyklu Krátká Dlouhá uvidí diváci 15. září hru Rolanda Schimmelpfenniga Čtyři světové strany a na jaře 2019 novou hru slovenské sekce Divadla v Dlouhé.

V nové sezoně nebudou chybět ani oba oblíbené festivaly - „pubertální“ 13 + určený pro teenagery a už 21. ročník Dítěte v Dlouhé.