Tato v Británii nejprodávanější beletristická kniha 80. let, kterou milují i čeští čtenáři, se na jeviště dostává v adaptaci samotné autorky Sue Townsendové a v úpravě Miroslava Hanuše, jenž je zároveň režisérem inscenace a autorem textů jedenácti písní, které jsou její součástí.

Hru provází hned dvojí nostalgie – ta po světě dětství a prvních lásek, i ta divadelní. Navazuje totiž na dramaturgickou linii hudebních inscenací s živou hereckou kapelou, které v Dlouhé připravoval nedávno zesnulý režisér Jan Borna, s nímž Miroslav Hanuš v posledních letech úzce spolupracoval. V tomto případě jde navíc o retro, s nímž mají herci i diváci v Dlouhé také mnoho zkušeností.

80. léta v písních i obrazech

Tentokrát se diváci přenesou do 80. let minulého století v Anglii – tvůrci se proto vyřádili jak na kostýmech, tak hlavně na hudební stránce inscenace. „K původní adaptaci je zkomponovaná hudba ve středněproudém písničkovém stylu, která se nehlásí ani k popu, ani k ničemu jinému a mně to připadalo jako nevyužitá příležitost. Mám rád přesné styly a žánry v herectví i v muzice a chtěl jsem docílit závanu autenticity 80. let 20. století, kdy se kniha i adaptace odehrává,“ uvedl Miroslav Hanuš.

Režisér dle svých slov hledal něco, co stylově patří k dané době a zároveň k okruhu hudby, kterou by Adrian a jeho spolužáci mohli poslouchat. „Proto tam například není žádný výrazný rock a podobné směry a jsou vybrané spíše mainstreamové věci, které zrovna frčely. Chtěl jsem se zkrátka ocitnout v 80. letech a muzika je prostředkem, který to umožňuje,“ řekl k výběru písní Hanuš.

Matejka jako pubertální intelektuál

Inscenace zve na jízdu jedním a čtvrt rokem ze života britského puberťáka Adriana Molea, kterého hraje Martin Matejka. V dalších rolích se představují Pavel Tesař, Jaroslava Pokorná, Marie Turková, Eva Hacurová, Jiří Wohanka, Jan Meduna, Marie Poulová anebo Čeněk Koliáš.

Určitě si nenechte tuto výjimečnou hru ujít. Představení do konce roku jsou sice už vyprodané, v polovině listopadu však začíná předprodej na leden!