Samotný prostor v podzemí domu číslo 17 v Řeznické ulici na Novém Městě má ale ještě o něco delší historii. Už za první republiky tu byla vinárna s kabaretem zvaná V chaloupce, kde často vystupoval komik a dramatik Emil Artur Longen. O něco později, mezi roky 1960 a 1970, tu pak působil hudební klub Svazu československé mládeže.

Slavné osmdesátky

Až v roce 1981 zde začala slavná divadelní éra, tehdy pod názvem „Klub v Řeznické“. Dramaturgyní a ředitelkou byla Doubravka Svobodová, pozdější ředitelka Divadla Na zábradlí a dnešní děkanka DAMU. V roce 1990 se jí podařilo klub s velkým úsilím vyvázat ze svazáckého majetku.

Ve slavné éře Doubravky Svobodové tu působila režisérka Hana Burešová, Jan Borna, na prknech se tu objevili Bára Hrzánová, Jan Hrušínský, Bohumil Klepl, David Matásek a jiní. Divadlo se vždy zaměřovalo na zajímavou současnou dramaturgii.

Výročí oslaví divadlo premiérou

Divadlo v Řeznické své výročí oslaví 25. listopadu českou premiérou americké hry Odvolání v hlavní roli s Miroslavem Táborským a Filipem Cílem. Táborský se v inscenaci představí nejen jako herec, ale také jako režisér.

„Inscenace Odvolání od u nás zatím ještě nepříliš známého amerického dramatika Billa C. Davise měla premiéru v Manhattan Theatre Clubu. Poté byla přenesena na Broadway, kde získala cenu kritiků. Má i filmovou podobu, ve které excelovali Jack Lemmon a Charles Durning," uvedla mluvčí divadla Veronika Šrámová.

Hra vypráví příběh z katolického semináře, kde se mladý posluchač obrátí na populárního a věřícími oblíbeného faráře o radu a pomoc. Začne však narážet na církevní řád i zkostnatělost pozemských zástupců církve. Za své neortodoxní přístupy má být ze semináře vyhoštěn.

Jubileum připomenou i výstavy

Během podzimu bude v prostorách podzemního divadla instalována také výstava fotografií Tváře Divadla v Řeznické. Další expozice velkoformátových panelů zmapuje pod názvem Velké divadlo na malé scéně nejvýznamnější realizované projekty a inscenace.

Stagiona s důrazem na kvalitní texty

Divadlo v Řeznické je divadelní stagionou, tedy divadlem bez stálého souboru, ale s vlastním repertoárem, který se snaží postihnout jak současné hry, tak na malém prostoru zajímavě uvést hry klasické a starší.

 

Podívejte se na webové stránky: http://www.reznicka.cz/.