Do prostoru bývalé smíchovské továrny umístěné mezi kolejemi a dálnicí se letní kino letos vrací už pošesté. Tentokrát se ale kvůli částečné rekonstrukci interiérů budovy bude promítat blíž ke kolejím – na stěny bývalé Galerie Zeď.

A právě tato zeď dramaturgům vnukla nápad: diváci uvidí filmy inspirované nejslavnějšími zdmi světa.

Zeď nářků aneb Jediné oko nezůstane suché

Letní kino startuje se snímky pod hlavičkou Zeď nářků aneb Jediné oko nezůstane suché. Je tedy více než jasné, že půjde o tvorbu, která podráždí slzné kanálky. Hned v prvním filmu nazvaném The Florida Project budete prožívat letní jízdu šestileté Moonee. Zatímco dívka se se svými kamarády dokonale baví, její dvaadvacetiletá matka zoufale shání peníze na zaplacení činže.

V následujícím filmu Je to jen konec světa se divák bude smiřovat se smrtí mladého úspěšného dramatika, který se po dvanácti letech vrací za svou rodinou, se kterou chce prožít své poslední chvíle. Budou šťastné?

Nešťastná láska, chlapi, co nepláčou a hořkosladká komedie

Jedno oko suché nezůstane ani u romantického dramatu Dej mi své jméno, ve kterém se sedmnáctiletý chlapec sblíží s o sedm let starším pohledným americkým studentem. Film získal Oscara za nejlepší adaptovaný scénář.

V thrilleru Chlapi nepláčou budete svědky psychologického experimentu na osmi dobrovolnících z řad válečných veteránů, během něhož vyplují na povrch ty nejhlubší rány minulosti, které jim byly zasazeny.

Posledním filmem tohoto bloku pak bude hořkosladká komedie Druhá strana naděje, v němž  uvidíte příběh stárnoucího podomního obchodníka s košilemi, který se jednoho dne rozhodne opustit svou ženu alkoholičku i uvadající živnost.

Hudební legendy, asijská tematika a šedivá doba

I další bloky se ponesou ve znamení slavných zdí. V červenci to bude Zeď Johnna Lennona aneb Filmy, které musíte slyšet. Snímky v této kategorii vám představí Nicka Cavea (Nick Cave: 20.000 dní na Zemi), zpěvačku legendární kapely Velvet Underground (Nico), největší rockovou hvězdu 70. let (Pátrání po Sugar Manovi ) a bluesového krále Erica Claptona ve stejnojmenném filmu.

Srpnový blok nese podtitul Čínská zeď aneb Velkofilmy s vůní východu. Slibuje honosné snímky asijské produkce či filmy s asijskou tematikou. A v září zavítáte do šedivé doby, kdy se pomalu hroutil komunistický režim. Promítat se totiž bude pod hlavičkou Nad létem se stahuje železná opona.