„V pondělí dne 29. byla italskou operní společností dávána toužebně očekávaná opera mistra Mozarta Don Giovanni aneb Kamenný host. Znalci a hudební umělci říkají, že v Praze dosud nebylo jí rovné. Pan Mozart sám dirigoval, a když vstoupil do orchestru, byl uvítán trojnásobným jásotem, který se opakoval i při odchodu. Provedení opery je ostatně krajně obtížné a každý obdivuje, že přesto bylo představení po tak krátkém studování dobré. Všechno, divadlo i orchestr, vynaložilo své síly, aby se Mozartovi odvděčilo dobrým provedením,“ psal dobový tisk 3. listopadu 1787.

Působivá choreografie, historické kostýmy a špičkové obsazení

Mozartův slavný příběh o svůdci, kterého dostihne osud, mají diváci možnost vidět v podání společnosti Opera Mozart až do 14. srpna na prknech Stavovského divadla. A přesně v takové podobě, v jaké byla opera hrána v roce svého vzniku. V celé původní délce, s velkým orchestrem a sborem.

Inscenace Opery Mozart, která je podporována hlavním městem Prahou, je naprostým unikátem s působivou scénografií, historickými kostýmy a špičkovým mezinárodním obsazením. Vévodí mu Martin Bárta jako Don Giovanni a Japonka Yukiko Kinjo Šrejmová coby svedená Donna Anna.

Dnešní zpracování opery evokuje atmosféru její světové premiéry z roku 1787

Dobově věrné zpracování nejslavnější Mozartovy opery vzniklo ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Pardubicích a Académie Desprez. Evokuje atmosféru světové premiéry, která se odehrála dne 29. října 1787, kdy sám velký Maestro svůj zdařený kus nejen dirigoval, ale i doprovázel na cembalo.

Autenticitu původního uvedení opery tak, jak byla pravděpodobně tehdy inscenována, vytváří jak režie, tak i dobové dekorace včetně nasvícení, evokující tehdejší možnosti osvětlení.

Jedna z nejlepších oper, které byly kdy složeny

Don Giovanni, plným názvem Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni (Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni),je dvouaktová dramatická opera na libreto Lorenza da Ponte. Námětem je život a smrt svůdníka, známého v literatuře také jako Don Juan. Podle kritiků a mnoha milovníků oper jde o jednu z vůbec nejlepších oper, které kdy byly složeny.

Objednávku na Dona Giovanniho dostal Mozart, od jehož narození letos uplynulo 260 let, během svého pražského pobytu v lednu 1787. Byl zde svědkem velkého úspěchu své předchozí opery Figarova svatba, která ve Vídni naopak propadla.

Na opeře skladatel pracoval během následujících měsíců, ale dokončoval ji až po příjezdu do Prahy 4. října 1787.

Geniální autor a jeho dílo navždy patří k nádhernému prostředí Stavovského divadla. Právě v Praze Wolfgang Amadeus slavil své triumfální úspěchy a vyslovil legendární větu: „Mí Pražané mi rozumějí.“

 

Informace o představeních a cenách vstupenek naleznete na stránkách www.dongiovanniprague.cz