Komorní divadelní scéna se tradičně zaměřuje na silné příběhy a velké herecké příležitosti. Není se co divit, že dramaturgie sáhla již po třetím titulu amerického dramatika Marka St. Germaina. Po inscenacích o Einsteinovi a Freudovi jde o hru o dvou velikánech americké literatury.

Souboj dvou spisovatelů

Hra Scott a Hem se odehrává na Den nezávislosti 1937, kdy mají oba slavní spisovatelé (Fitzgerald je znám románem Něžná je noc, Hemingwaye asi představovat nemusíme) své nejlepší dny již za sebou a bohémská dvacátá léta, která je proslavila, jsou jen vzpomínkou.

Francis Scott Fitzgerald, zabarikádovaný v hollywoodské vile, dokončuje filmový scénář pod dozorem asistentky studia Metro-Goldwyn-Mayer, která dohlíží na to, aby nepil. Nečekaně jej zde navštěvuje dlouholetý přítel a nejen literární rival, úspěšnější Ernest Hemingway. A kolotoč sarkasmu, urážek a debat o literatuře i osudových ženách se rozjíždí…

O autorovi

Mark St. Germain je velmi uznávaný americký prozaik, dramatik, filmový a televizní scénárista. Rád se nechává inspirovat literaturou faktu a popisuje především soukromou stranu historických událostí a osobností. V jeho historických fikcích se setkávají postavy a defilují historická období, to vše se sarkastickým, suchým humorem, který ze St.Germainových her činí opravdové divácké zážitky. Fakta přitom do textu včleňuje organicky, čímž se vyhýbá suchopárné popisnosti. 

I v novém titulu Divadla v Řeznické autor dobře nastudoval reálie a biografie obou ikon americké literatury, hra má duchaplné dialogy, na čemž má zásluhy také český překlad Jitky Sloupové.

Inscenační lahůdka

Hru v Řeznické nastudoval Lukáš Pečenka, který dbá na její retro rámec, a hlavně si vybral skvělé herce. Michal Slaný v roli Hemingwaye, Jaromír Nosek jako Fitzgerald i Jitka Ježková jako fiktivní filmová asistentka výborně zvládají úskalí konverzační komedie s psychologickými ostny. Divadlo v Řeznické svou novinkou opět dokazuje, že patří mezi hvězdy pražského divadelního nebe.