Jde o původní komorní muzikál, jehož příběh je inspirovaný osudem baronky Sidonie Nádherné, poslední majitelky zámku Vrchotovy Janovice.

Kromě barvitého osobního života krásné a inteligentní baronky přibližuje muzikál také pohnuté historické okamžiky naší země a coby ctitelé baronky v něm vystupují významní muži minulého století...

Sidi versus Donie, stáří versus mládí

Zatímco v Čechách zní budovatelské písně, osamělá, stárnoucí Sidi (Marta Kubišová) se v anglickém exilu nad svazky dopisů a zabalenými kufry ohlíží do minulosti. Nacisté z jejího milovaného parku a zámku ve Vrchotových Janovicích udělali vojenské cvičiště, komunisté je znárodnili.

Zbyly jí jen darované cigarety a vzpomínky. V nich se Sidi setkává s Donie (Aneta Langerová) - sama se sebou. A také s těmi, kteří jí vstoupili do života: s bratrem Johanesem, malířem Maxem Švabinským, celoživotním přítelem - rakouským novinářem a spisovatelem Karlem Krausem, básníkem Rilkem, excentrickým hrabětem Thunem.

Dárek pro Martu Kubišovou

A jak inscenace vznikla? „Můj bratr Milan chtěl Martě k jejímu kulatému jubileu dát originální dárek. Po určité době jsme se shodli, že to bude hra o Sidonii,“ říká Marta Skarlandtová, autorka libreta. Otázka však zněla, kdo k ní.

„Milan tvrdil, že jedině Aneta, protože je niterná a upřímná a jejich hlasy by si mohly sednout... Aneta je v té roli úžasně přirozená a překvapivá. Obě se poznaly až při práci na muzikálu a vznikl mezi nimi vztah, který, jak doufám, sálá do hlediště,“ dodává Marta Skarlandtová. Hudbu složil Karel Štolba.

Ojedinělý umělecký počin

Z představení Ungeltu vyzařuje vzájemná empatie, láskyplná vřelost a noblesa, což není v době myšlenkově vyprázdněných zábavních produktů vůbec málo. A to vše navíc v doprovodu živé kapely.

Co příběh, to píseň, v níž mohou Marta Kubišová a Aneta Langerová osobitě vyzpívat nenaplněné Sidoniiny sny, vzdor, milostnou touhu, bolest a zklamání. Ale také sílu, která se nikdy nevzdává.

Inscenace prostě vznikla oběma dámám na míru a je to znát.

 

Podívejte se na webové stránky: www.letniscena.cz.