Šestasedmdesátiletý Michael Haneke je považován za jednoho z nejvlivnějších a nejvýraznějších současných filmařů. Ne náhodou má na svém kontě tři hlavní ceny z festivalu v Cannes, dva Zlaté glóby a Oscara...

Osobitý rukopis

Michael Haneke vystudoval na univerzitě ve Vídni psychologii a filozofii. Po studiu pracoval nejprve jako filmový kritik, později jako televizní střihač a dramaturg. Následovala dvacetiletá éra televizní a divadelní režie. Až od roku 1993 se začal věnovat čistě autorským filmovým projektům.

Haneke ve svých filmech ukazuje existenční problémy střední třídy, násilí ve společnosti, neschopnost komunikace v rámci rodiny, manipulace, role médií a technologií i problém sebepoškozování. Svůj osobitý rukopis poprvé předvedl ve snímku Funny Games (1997), velkého uznání se mu dostalo až za následující film Pianistka (2001), který vznikl podle povídky Elfriede Jelinekové. Příběh o vztahu stárnoucí učitelky a mladého studenta si z festivalu v Cannes odnesl hlavní ceny za nejlepší film a herecké výkony v hlavních rolích pro Benoit Maginela a Isabelle Huppert.

Dvě Zlaté palmy z Cannes

Cenami ověnčené jsou i jeho další snímky - Utajený (2004) - nejlepší režie v Cannes a nejlepší evropský film roku 2004 a Bílá stuha (2009) - Zlatá palma v Cannes za nejlepší film a nejlepší evropský film roku 2009.

Svou druhou Zlatou palmu si z Cannes Haneke odvezl v roce 2012 za svůj film Láska, pojednávající o starším manželském páru, který se vyrovnává s nevyhnutelností blížící se smrti.

Happy End

Hanekeho poslední film Happy End, který 12. května promítne Kino Evropský dům, vypráví o rozkolu v evropské rodině z vyšší střední třídy. Snímek se odehrává v Calais, kde stál známý uprchlický tábor.

Happy End volně navazuje na jeho předchozí film Láska. V hlavních rolích této ostré satiry proto diváci uvidí Isabelle Huppert a Jean – Louise Trintignanta.

 

www.evropskydum.cz