Letošní Febiofest nově přichází s velkokapacitním mobilním stanem, který od 9. března své místo najde přímo v srdci metropole – na Václavském náměstí. „V tomto improvizovaném prostředí budou projekce probíhat denně od 10 do 20 hodin,“ uvedla za pořadatele Tereza Jiravová s tím, že hlavním programovým tématem bude letošní 100. výročí založení Československa.

Dopoledne budou v mobilním stanu patřit zejména dětem, odpoledne se budou promítat dokumenty, nebo krátké studentské snímky. V podvečery pak divák uvidí klasické české filmy, mezi nimiž nebudou chybět například snímky jako Transport z ráje, Rozmarné léto, Skřivánci na niti či Starci na chmelu. A ještě jeden bonus navíc - vstup do stanu bude pro všechny zdarma!

Speciální sekce Best of

Oficiální zahájení Febiofestu proběhne 15. března v pražském Obecním domě. A po dobu osmi dnů filmoví nadšenci uvidí dvě stovky našich i zahraničních snímků.

Jubilejní ročník také přichází se speciální sekcí Best of. Nabídne deset divácky nejoblíbenějších filmů, které byly českému publiku poprvé představeny právě na předchozích ročnících Febiofestu. Těšit se tak můžete například na nekonvenční německý thriller Lola běží o život režiséra Toma Tykwera, americký mysteriozní filmový thriller Mulholland Drive od Davida Lynche či cenami ověnčený francouzsko-německo-polsko-nizozemský dramatický film Pianista světoznámého režiséra Romana Polanského.

Aktuální tvorba známých režisérů

Ani na letošním ročníku festivalu nebude chybět jedna z hlavních sekcí nazvaná Masters, která se zaměřuje na aktuální tvorbu režisérů zvučných jmen.

Tentokrát Masters divákům naservíruje premiérový film režiséra Abbase Kiarostamiho 24 obrazů, promítat se bude i nejnovější snímek amerického režiséra Terrence Malicka Song to Song s Ryanem Goslingem, Rooney Marou a Michaelem Fassbenderem. Chybět nebude ani mysteriózní drama Romana Polanského nazvané Podle pravdivé události.

České premiéry a zahraniční hosté

Divák může vybírat filmy i z dalších sekcí. Jsou jimi Central Park patřící českým premiérám a diváckým filmům se známými hvězdami, Panorama – to se věnuje hitům a trendům světových festivalů, či sekce Nová Evropa, která dává prostor autorským filmům mladých začínajících tvůrců. Letošní čestnou porotkyní této kategorie je zpěvačka Marta Kubišová.

Ze zahraničních hostů Febiofest letos přivítá například herce a komika Marka Gatisse - představitel bratra Sherlocka Holmese ze seriálu Sherlock. V sekci Queer Now, která se zabývá tématy identity a orientace, osobně uvede 16. 3. svůj osmidílný seriál Queers, jenž se věnuje dekriminalizaci homosexuálů v Anglii.

A to není vše, co letošní – jubilejní – ročník Febiofestu, jehož partnerem je hlavní město Praha, nabízí. Více informací, včetně podrobného programu, najdete na stránkách www.febiofest.cz.